Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ο λυρικός Μίκης Θεοδωράκης: Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα; (1991)

Το τρίτο έργο που συνέθεσε μέσα στο 1985 ο Μίκης Θεοδωράκης και εκδόθηκε επίσης από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά πολύ αργότερα, το 1991, ήταν ο κύκλος τραγουδιών "Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου με μοναδική ερμηνεύτρια τη σπουδαία Μαρία Δημητριάδη.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκές λυρικές μπαλάντες που αποπνέουν μιαν απαισιόδοξη οπτική και μια σαρκαστική διάθεση για την πραγματικότητα εκείνου του καιρού, η οποία εν πολλοίς δε διαφέρει από τη σημερινή. Η μουσική του Μίκη έχει πολλές όμορφες στιγμές ("Κόσμε άσωτε", "Το σαράκι", "Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;", "Με τη ζυγαριά στο χέρι"), χωρίς εξάρσεις και διάθεση εντυπωσιασμού, πράγμα ίσως που δε βοήθησε στην αποδοχή των τραγουδιών από το κοινό. Τραγούδια μελωδικά, αλλά και ορθόδοξα λαϊκά με πολύ προσεγμένη ενορχήστρωση. Δυστυχώς παραμένει ένας από τους πιο αδικημένους και "άγνωστους" δίσκους του μεγάλου συνθέτη.
Ένα από τα σπουδαία πλεονεκτήματα βέβαια του δίσκου είναι και η εξαιρετική ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη, η οποία υπήρξε παλιά συνοδοιπόρος του δημιουργού από τα έργα του στα χρόνια της δικτατορίας ("Τραγούδια του αγώνα", "Τα λαϊκά" κλπ.). Στο τραγούδι "Ζούσα μια χάρτινη ζωή" μαζί της κάνει διφωνία ο συνθέτης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη ηχογράφηση κάποιων τραγουδιών του δίσκου προηγήθηκε αυτής της Δημητριάδη, γιατί έγινε το 1986 από τον Τούρκο τραγουδοποιό Zulfu Livaneli στην τουρκική γλώσσα με τη συμμετοχή της Sevingul Bahadir, αλλά και του ίδιου του Μίκη ως ερμηνευτή.

Η ελληνική έκδοση του ολοκληρωμένου κύκλου έγινε τελικά το 1991 και διανεμήθηκε μέσω της MBI, ενώ το 2009 επανεκδόθηκε ψηφιακά. Το πολύ όμορφο εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος.

(c) ΣΕΙΡΙΟΣ | 1991 | πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: