Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Η τραγουδοποιός Μαρίζα Κωχ: Εθνική Οδός (1989)

Η πορεία της Μαρίζας Κωχ μέσα στη δεκαετία του '80 οριοθετείται με δύο προσωπικούς της δίσκους στο πεδίο της τραγουδοποιίας. Ξεκίνησε με το δίσκο "Ο καθρέφτης" κι έκλεισε το 1989 με την "Εθνική Οδό".
Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι στο μεσοδιάστημα η εξαίρετη καλλιτέχνιδα καταπιάστηκε με τα άλλα μουσικά πεδία που την ενδιέφεραν, δηλαδή το παραδοσιακό και το παιδικό τραγούδι. Το 1981 ηχογράφησε το δίσκο "Στο βάθος κήπος" με διασκευές παλιών λαϊκών τραγουδιών, ενώ το 1982 τα "Παιχνιδοτράγουδα", με τα οποία ολοκληρώθηκε η συνεργασία της με την εταιρία CBS (1977-1982), ενώ ακολούθησε ένα διάστημα αποχής από την άμεση ενεργό δράση, καθώς αναζητούσε νέα δισκογραφική στέγη. Το 1987 επανήλθε με το δίσκο "Τα παράλια" βασισμένο σε παραδοσιακό υλικό, καθώς και με μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο στο δίσκο "Έργα για ορχήστρα νυκτών εγχόρδων".
Το 1989 λοιπόν η Μαρίζα Κωχ ξαναμπαίνει επιτέλους στο στούντιο για τα καινούργια της τραγούδια που εκδόθηκαν σε δίσκο από την εταιρία Sakkaris με τον τίτλο "Εθνική Οδός". Για την ακρίβεια, επρόκειτο για υλικό που κρατούσε στα συρτάρια της από τα προηγούμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια, ώσπου της δόθηκε η δυνατότητα να τα ηχογραφήσει στην καινούργια της στέγη. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, από τα οποία το τελευταίο ("Ο Καραγκιόζης μανάβης") αποτελεί διασκευή δημοτικού τραγουδιού. Τα υπόλοιπα έχουν μουσική και στίχους της Μαρίζας με εξαίρεση το "Σπασμένος ήρωας" που έχει στίχους του Νίκου Κωνσταντάρα.
Το ομότιτλο τραγούδι ακούστηκε λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα, αλλά γενικά ο δίσκος δεν είχε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από το κοινό και γιαυτό γρήγορα ξεχάστηκε. Το ύφος της Μαρίζας απέχει πολύ από το οικείο ύφος του παρελθόντος, καθώς υιοθετεί πλέον μια πιο δυναμική και ροκ γραμμή στην ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο Γιάννης Σπυρόπουλος (Μπαχ).

Ο Γιάννης Γλέζος είναι και πάλι δίπλα στη Μαρίζα ως παραγωγός του δίσκου, ενώ ο Γιάννης Σπυρόπουλος παίζει πιάνο και συμμετέχει στα φωνητικά του τραγουδιού "Ο Καραγκιόζης μανάβης". Στο βιολί είναι ο σπουδαίος δεξιοτέχνης Νίκος Οικονομίδης, στο μπάσο ο Νίκος Τσεσμελής, στην κιθάρα ο Αντώνης Μιτζέλος, στο ούτι ο Αντώνης Απέργης και στο μαντολίνο ο Κώστας Θωμαΐδης.

(c) LP | Sakkaris | 1989 | πηγή: d58

3 σχόλια:

n0str0 είπε...

Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ......ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.....ενα φανταστικο θεμα βλεπει το φως της ημερας.
Σ'Ευχαριστω φιλε μου.Εις Ετη Πολλα........

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Υπέροχος δίσκος και καταπληκτική παρουσίαση.

Γιάννης Μ. είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Καταπληκτική και πάλι ανάρτηση!