Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ο λυρικός Μίκης Θεοδωράκης: Μνήμη της πέτρας (1987)

Ο δίσκος "Μνήμη της πέτρας" αποτελεί το τρίτο μέρος της λυρικής τριλογίας που μας παρουσίασε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1987 στον Ιουλιανό. Έχοντας δοκιμάσει τον ηλεκτρικό ήχο ("Τα πρόσωπα του ήλιου"), αλλά και τον λόγιο ("Ως αρχαίος άνεμος"), επιστρέφει αυτή τη φορά στον οικείο χώρο του λαϊκού ύφους.
Έχουμε λοιπόν ένδεκα τραγούδια πάνω σε στίχους του αξιόλογου στιχουργού Μιχάλη Μπουρμπούλη βιωματικού χαρακτήρα με απαισιόδοξη οπτική στις εθνικές παθογένειες. Ο ίδιος ο συνθέτης εξηγεί: "Στη "Μνήμη της πέτρας" ο λυρικός λόγος ντύνεται την ιστορία και το πάθος μιας μαρτυρικής χώρας που είναι η χθεσινή, η σημερινή και η αυριανή Ελλάδα. Οι δυνατοί ποτέ δεν διαμαρτύρονται, ποτέ δεν κλαίνε. Ποτέ δε ζητούν. Η "Μνήμη της πέτρας" έχει τη δύναμη της πέτρας, του βράχου, που είναι η πατρίδα μας. Ούτε θρηνεί, ούτε ζητά. Τραγουδά. Για όσους και όποιους το αξίζουν".
Το ύφος της μουσικής είναι λαϊκό με μοντέρνες πινελιές που τονίζονται από την ένταση των κρουστών, ενώ το μπουζούκι έχει διακριτική παρουσία. Ο Θανάσης Μωραΐτης είναι για μια ακόμη φορά ερμηνευτής των τραγουδιών του Μίκη με τη δυνατή και καθαρή φωνή του. Το τραγούδι "Πρόσφυγας" το ερμηνεύει ο ίδιος ο Μίκης.
Κι αυτός ο δίσκος δεν ακούστηκε πολύ και γρήγορα ξεχάστηκε. Αρκετά πάντως τραγούδια είναι καλογραμμένα, ιδιαίτερα τα: "Χαμένη αποστολή", "Κάποτε", "Ασανσέρ", "Μνήμη της πέτρας", "Μοναξιά". Το έργο γράφτηκε την άνοιξη του 1987 και πρωτοεκτελέστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 29 Απριλίου της ίδιας χρονιάς μαζί με τα άλλα δύο έργα της λυρικής τριλογίας του συνθέτη.

Ο μεγάλος δεξιοτέχνης Κώστας Παπαδόπουλος παίζει μπουζούκι, ο Γιάννης Σπάθας ηλεκτρική κιθάρα, ο Νίκος Αντύπας κρουστά, ο Αντώνης Τουρκογιώργης μπάσσο, ο Δημήτρης Παπαγγελίδης κιθάρα, ο Christian Boissel αγγλικό κόρνο και όμποε, η Ντάνα Χατζηγεωργίου βιολοντσέλο και ο Γιάννης Ζερβίδης πιάνο. Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι έργο του Γιώργου Παπακωνσταντή.

(c) LP | Ιουλιανός | 1987 | πηγή: d58

2 σχόλια:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Θα ήθελα τον δίσκο Μίκης Θεοδωράκης: Μνήμη της πέτρας και ποια εταιρεία κυκλοφόρησε τον δίσκο του Κώστα Νικολάου και της Ελένη Πασσά: Το δάκρυ της αμπέλου γιατί στο διαδίκτυο δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες.

Άαβας / d58 είπε...

Αχιλλέα, αυτό που ρωτάς για το δίσκο του Νικολάου είναι απαντημένο στην παρουσίαση. Πάντα γράφω στο τέλος τις σχετικές πληροφορίες. Θα δεις λοιπόν εκεί ότι το δισκάκι είναι demo ιδιωτικής δημιουργίας και δεν διατίθεται στο εμπόριο και γιαυτό δεν μπορείς να βρεις και πληροφορίες στο δισδίκτυο.