Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η τραγουδοποιός Μαρίζα Κωχ: Διπλή βάρδια (1992/2002)

Τρία χρόνια δισκογραφικής απουσίας μεσολάβησαν από το δίσκο "Εθνική Οδός" (1989), μέχρι να επανέλθει η Μαρίζα Κωχ και πάλι με καινούργια δικά της τραγούδια που εκδόθηκαν το 1992 από τη Minos με τον τίτλο "Διπλή βάρδια",
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, από τα οποία τρία - κατά τη συνήθεια της καλλιτέχνιδας - είχαν αφετηρία από τη δημοτική μας παράδοση ("Άστρο της αυγής", "Σαν πας στα ξένα", "Γιάννη μου") διασκευασμένα κατάλληλα από την ίδια με διάθεση αυτοσχεδιασμού. Όλα τα υπόλοιπα τραγούδια έχουν δικούς της στίχους και μουσική. Πρόκειται για τραγούδια χαμηλών τόνων, πολύ μελωδικά και όμορφα ενορχηστρωμένα με έντονη χρήση παραδοσιακών οργάνων (ούτι, κλαρίνο, λαούτο). Τα τραγούδια "Ο χρόνος που κυλά" και "Διπλή βάρδια" είναι πανέμορφα και είναι κρίμα που δεν πέρασαν στο κοινό. Η κρυστάλλινη φωνητικά χροιά της Μαρίζας ομορφαίνει έτσι κι αλλιώς τα τραγούδια της, ώστε όλα να ακούγονται πολύ ευχάριστα, έστω κι αν τα ακούει κανείς για πρώτη φορά.
Σημειώνω ότι ο δίσκος επανεκδόθηκε το 2002 υπό την ετικέτα πλέον της εταιρίας Verso, την οποία δημιούργησε η Μαρίζα το 1997, για να στεγάζει εκεί όλη τη δουλειά της και ιδιαίτερα την παιδική της δισκογραφία, στην οποία επιδόθηκε συστηματικά από την ίδια χρονιά και συνεχίζει ακατάπαυστα μέχρι σήμερα.

Αξίζει και μια αναφορά στους υπέροχους μουσικούς που πλαισιώνουν τη δημιουργό σ' αυτή την όμορφη δουλειά: Ο Νίκος Οικονομίδης παίζει βιολί και λαούτο, ο Σπύρος Ηλιάδης κρουστά, ο Μήτσος Πολυχρόνης μπουζούκι, ο Θωμάς Δρόσος κλαρίνο και ο Haig Yazdjian ούτι. Στα φωνητικά συνοδεύουν ο Παύλος Κολιούσης και η Καίτη Κουλιά.

(c) Minos 1992 | Verso 2002 | πηγή: d58 


Δεν υπάρχουν σχόλια: