Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ο Μαμαγκάκης στη Lyra: Ερωφίλη (1970)

Η «Ερωφίλη» ανήκει στα αριστουργήματα του Κρητικού Θεάτρου, γραμμένη από τον κορυφαίο εκπρόσωπο της σπουδαίας αυτής λογοτεχνικής σχολής, τον Γεώργιο Χορτάτση (περ. 1570-1636).
Ο Χορτάτσης (ή Χορτάτζης) είχε ρεθυμνιώτικη καταγωγή και είχε λάβει αξιόλογη παιδεία έχοντας εξαιρετική γνώση της λατινικής και ιταλικής λογοτεχνίας του καιρού του. Εκτός από το αριστούργημά του, την «Ερωφίλη», μας έχει δώσει επίσης και άλλα σημαντικά έργα, όπως ο «Κατζούρμπος» και η «Πανώρια».
Η «Ερωφίλη», αν και βασίστηκε σε κάποια ιταλικά πρότυπα, θεωρείται ότι στέκεται πολύ ψηλότερα από εκείνα. Η υπόθεση τοποθετείται στη μυθική Αίγυπτο και ιστορεί τον έρωτα της ευγενούς Ερωφίλης με τον στρατηγό Πανάρετο και το τραγικό τέλος του έρωτά τους με το θάνατο του τελευταίου.
Ο Νίκος Μαμαγκάκης, ως Κρητικός κι ο ίδιος και μάλιστα ρεθυμνιώτης, σ' ολόκληρη τη μουσική του διαδρομή είχε σκύψει με έντονο ζήλο στα μεγάλα έργα της Κρητικής Σχολής και μας έχει δώσει πολυάριθμες συνθέσεις σ’ αυτόν τον τομέα, αρχής γενομένης από τον περίφημο «Ερωτόκριτο» (1964), που υπήρξε και το έργο της ζωής του. Η μελοποίηση της «Ερωφίλης» έγινε στα 1970. Το έργο έχει μορφή σκηνικής καντάτας με πρόλογο, αφηγηματικά μέρη, χορωδιακά και τραγούδια. Το μέλος έχει λιτή και αυστηρή γραφή που διατρέχει ολόκληρο το έργο με μικρές παραλλαγές. Η ορχήστρα είναι μικτή, με όργανα παραδοσιακά, αλλά και δυτικά (κιθάρα, λαούτο, βιολοντσέλο, τσέμπαλο, σαντούρι, αυλός), σε ένα καλά υπολογισμένο μίγμα που παραπέμπει σε ηχοχρώματα του Μεσαίωνα, μακριά από πρόχειρες φολκλορικές αναβιώσεις.
Στο ρόλο του αφηγητή καταλυτική είναι η παρουσία του Μάνου Κατράκη, όπως και στον "Ερωτόκριτο" παλιότερα. Στα τραγούδια επιστρατεύτηκαν οι γνωστότερες φωνές από το νεοκυματικό οπλοστάσιο της Lyra: Ο δημοφιλέστατος Γιάννης Πουλόπουλος (ως Πανάρετος), η λεπτεπίλεπτη ερμηνεύτρια Καίτη Χωματά (ως Ερωφίλη), η σπουδαία Αρλέτα (ως Νένα) και ο νεοφώτιστος Γιάννης Θωμόπουλος (ως Καρποφόρος).
Συμμετέχουν επίσης κορυφαίοι μουσικοί: Σωτήρης Ταχιάτης (βιολοντσέλο), Γεράσιμος Μηλιαρέσης (κιθάρα, λαούτο), Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), Χάρης Ανδρεάδης (τσέμπαλο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), Στέλλα Γαδέδη (αυλό), Βασίλης Τενίδης (κιθάρα), Τίτος Καλλίρης (ηλεκτρική κιθάρα).


(c) Lyra | 1970 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: