Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Αρχείο Σίμωνα Καρά: Τραγούδια της στεριανής Ελλάδας

Συνεχίζουμε σήμερα με τη δεύτερη ενότητα δίσκων από το πολύτιμο αρχείο του Σίμωνα Καρά, όπως μας το διασώζει ο Σύλλογος προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής που ο ίδιος ίδρυσε το 1929 και τον υπηρέτησε πιστά μέχρι το θάνατό του (1999). 
Αυτή τη φορά λοιπόν έχουμε πέντε δίσκους που εκδόθηκαν στο διάστημα 1975-1980 και καλύπτουν την παραδοσιακή μουσική της στεριανής Ελλάδας και ειδικότερα των περιοχών της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Ρούμελης (Στερεά Ελλάδα) και του Μωριά (Πελοπόννησος). Η Θεσσαλία αντιπροσωπεύεται με δύο δίσκους, ενώ οι άλλες περιοχές με έναν.
Στα οπισθόφυλλα κάθε δίσκου ο Σίμων Καράς φροντίζει να μας δίνει χρησιμότατες μουσικολογικές παρατηρήσεις για τις ιδιαιτερότητες των τραγουδιών κάθε περιοχής. Καταγράφει το υλικό του με αυθεντικούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, ενώ δε διστάζει σε κάποιες περιπτώσεις να λάβει μέρος και ο ίδιος στην ορχήστρα παίζοντας λαούτο.
Είναι γνωστό ότι οι χορευτικοί ρυθμοί που επικρατούν στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ο τσάμικος και ο συρτός ή καλαματιανός, ενώ στην ορχήστρα κυριαρχεί το κλαρίνο συνοδευόμενο συνήθως με βιολί και λαούτο. Η μουσική της Ηπείρου παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες που τις εντοπίζει ο ερευνητής, κυρίως στις βόρειες περιοχές με τα χαρακτηριστικά πολυφωνικά τραγούδια, αλλά και τα μοιρολόγια που εκφράζουν τον καημό της ξενιτιάς.


                           (c) Σύλλογος προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής | 1973-1977 | πηγή: Ιδομενέας

1 σχόλιο:

Leonidas είπε...

και το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής συνεχίζεται!!!
Ανεκτίμητη συλλογή και ανεκτίμητη η προσφορά σου Ααβα και Ιδομενέα.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσίαση!