Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ηλίας Ανδριόπουλος: Εικόνες (1978)

Την ίδια χρονιά που εκδόθηκε ο δίσκος "Κοντσέρτο για Σαντούρι" (1978), εκδόθηκε κι ένας ακόμη δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου με τίτλο "Εικόνες" από την περιθωριακή εταιρία Delta.
Ο δίσκος, παρόλο που πέρασε μάλλον απαρατήρητος, αποτελεί ένα ισχυρό τεκμήριο της ικανότητας του συνθέτη να δημιουργεί όμορφες μελωδίες και πάνω σ' αυτές να χτίζει πολλά από τα γνωστότερα τραγούδια του. 
Εδώ λοιπόν έχουμε ένα εξαιρετικό υλικό με την πρώτη πλευρά του δίσκου να καλύπτεται με οργανικά θέματα, τα οποία είχαν γραφτεί τον προηγούμενο χρόνο, για να ντύσουν μελωδικά το ντοκιμαντέρ του Μανώλη Μαυρομάτη "Τα σπίτια στην παραδοσιακή Ελλάδα". Ο συνθέτης έγραψε έξι πολύ όμορφες μελωδίες με έντονους χρωματισμούς πλημμυρισμένους από το φως του ελληνικού τοπίου (Σαντορίνη, Μάνη, Κεφαλλονιά, Ήπειρος, Μονεμβασιά, Ολυμπία, Λαντζόι, Πήλιο).
Η δεύτερη πλευρά του δίσκου είναι μοιρασμένη σε τρία οργανικά θέματα και τρία τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά είναι πασίγνωστα, αλλά τα γνωρίσαμε από κατοπινές εργασίες του συνθέτη. Εδώ λοιπόν ακούμε σε πρώτη εκτέλεση τα υπέροχα "Οι ξένες αγκαλιές" και "Φεύγεις μετανάστης" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου ερμηνευμένα εξαιρετικά από τον Νίκο Δημητράτο, τα οποία ηχογραφήθηκαν εκ νέου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ένα χρόνο αργότερα για το δίσκο "Γράμματα στον Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά". Εδώ επίσης ακούμε από την άγνωστη Γεωργία Βέρδη σε πρώτη εκτέλεση το εξαίσιο "Τραγούδι του Αιγαίου" σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο πάλι η Πρωτοψάλτη ερμήνευσε σε δεύτερη εκτέλεση το 1984 για το δίσκο "Προσανατολισμοί".

Πρέπει πάντως να επισημάνω ότι η δεύτερη πλευρά του δίσκου είναι αρκετά μπερδεμένη, γιατί οι τίτλοι δεν αντιστοιχούν απόλυτα σ' αυτό που ακούμε! Έχουμε λοιπόν τρία κομμάτια ("Ο νέος Χριστός", "Πικρή μπαλάντα", "Οδοιπορικό"), τα οποία σε παρένθεση έχουν ονόματα στιχουργών (Ερρίκος Θαλασσινός, Pablo Neruda, Αιμίλιος Δημόπουλος), ενώ είναι οργανικά! Μυστήριο! Επίσης το τραγούδι "Φεύγεις μετανάστης" στους τίτλους του εξωφύλλου έχει την τελευταία θέση, αλλά στο δίσκο το ακούμε προτελευταίο! Κι ακόμα: Το κομμάτι με τον τίτλο "Οδοιπορικό" είναι το ίδιο ακριβώς με το οργανικό της πρώτης πλευράς "Λαντζόι-Πήλιο"! Προχειρότητες!

(c) LP | Delta | 1978 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: