Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ο Μαμαγκάκης στη Lyra: Κέντρο Διερχομένων (1982)

Ολοκληρώνουμε σήμερα το αφιέρωμα στη βασική δισκογραφία του Νίκου Μαμαγκάκη στη Lyra με έναν κορυφαίο δίσκο, ο οποίος μάλιστα ακούστηκε πολύ στην εποχή του, πράγμα εντελώς ασύμβατο με την εν γένει δισκογραφική πορεία του δημιουργού! Ο τίτλος του είναι "Κέντρο διερχομένων" και περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια πάνω σε στίχους του σπουδαίου Θεσσαλονικιού συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου (1927-1985).
Ο δίσκος αποτελεί την επιτομή, θα έλεγα, της μαμαγκάκειας τέχνης: Υποδειγματικά λαϊκά τραγούδια, αλλά και "δύσκολες" μπαλάντες σε ύφος ορχηστρικού lied για ανδρική φωνή. Και παρόλο που ο συνθέτης δεν έδειξε ενθουσιασμένος από τους στίχους του Ιωάννου, οι οποίοι γράφτηκαν με δική του παραγγελία, προσωπικά τους θεωρώ πολύ εμπνευσμένους και πρωτότυπους, καθώς αποδίδουν ανάγλυφα ένα κλίμα έντονου ερωτισμού σε αμφίσημη διάσταση, ώστε να καλύπτει τις πολλαπλές εκδοχές του.
Ο δίσκος ανέδειξε και το άστρο μιας ερμηνεύτριας που στη συνέχεια θα διαγράψει λαμπρή πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Κι αυτή ήταν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, βασική ερμηνεύτρια του δίσκου με πέντε δυνατά λαϊκά τραγούδια, την οποία πρωτογνωρίσαμε τον προηγούμενο χρόνο μέσα από τη μικρή της συμμετοχή στα "Μπαράκια" του Βαγγέλη Γερμανού, ενώ ήδη ξεκινούσε την καριέρα της ως μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας. Ο Μαμαγκάκης λοιπόν υπήρξε ο πρώτος μεγάλος της μέντορας στο τραγούδι, όπως άλλωστε συνέβη και με πολλές άλλες γυναικείες φωνές στο ξεκίνημά τους, π.χ. Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Μελίνα Κανά, Σοφία Παπάζογλου!
Από τρία τραγούδια επίσης ερμηνεύουν ο Δημήτρης Ψαριανός, που προσπαθούσε απεγνωσμένα να σταθεί στο χώρο κουβαλώντας το δυσβάσταχτο φορτίο ενός "Μεγάλου Ερωτικού", κι ο Δημήτρης Κοντογιάννης, βγαλμένος κι αυτός από τα νεορεμπέτικα σχήματα της εποχής.

Συμμετέχουν επίσης σπουδαίοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι: Θανάσης Πολκανδριώτης (μπουζούκι), Δημήτρης Βράσκος, Παντελής Δεσποτίδης και Γιώργος Μαγκλάρας (βιολί), Χάρης Ανδρεάδης (πιάνο), Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), Ντάνα Χατζηγεωργίου (βιολοντσέλο). Την επιμέλεια της παραγωγής υπογράφει ο Γιώργος Μακράκης, ενώ την επιμέλεια της ψηφιακής επανέκδοσης του 1995 ο Γιώργος Τσάμπρας. Το εξώφυλλο απεικονίζει έναν "Ναύτη" από τη σειρά "Ζεϊμπέκικα" του Γιάννη Τσαρούχη.

(c) Lyra | 1982 | πηγή: d58

4 σχόλια:

S760 είπε...

Πολλές ευχαριστίες που μας κρατάς συντροφιά με τις μουσικές, τις ατελείωτες ώρες κλεισμένοι στο σπίτι.

blackpepper είπε...

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για τις ωραίες παρουσιάσεις και προσφορές, αλλά κυρίως για τα εμπεριστατωμένα κείμενα που τις συνοδεύουν. Δεν θυμούμαι αν παλαιότερα είχατε παρουσιάσει τον Νέο Ερωτόκριτο του Νίκου Μαμαγκάκη και του Παντελή Πρεβελάκη με τις ενδιαφέρουσες συμμετοχές του Μανώλη Ρασούλη και της Αφροδίτης Μάνου.

blackpepper είπε...

Κι ακόμη κάτι, που ήθελα να αναφέρω. Εκτός από το κοντραμπάσο στην ηχογράφηση ακούγεται και ηλεκτρικό μπάσο που μάλλον παίζει ο Άγγελος Μπότσης που τα χρόνια εκείνα πρωταγωνιστούσε στα στούντιο!

Άαβας / d58 είπε...

Ο "Νέος Ερωτόκριτος" έχει παρουσιαστεί παλιότερα. Δες εδώ:
https://diskovolos58.blogspot.com/2016/12/1975.html