Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Η τραγουδοποιός Μαρίζα Κωχ: Ο καθρέφτης (1980)

Μετά τον εξαιρετικό δίσκο του 1977, με τον οποίο η Μαρίζα Κωχ μας παρουσίασε την πρώτη και άκρως πετυχημένη απόπειρά της στο πεδίο της μελοποιημένης ποίησης, μας αποκάλυψε αμέσως κι ένα διαφορετικό πρόσωπο, με το οποίο στη συνέχεια σχεδόν θα ταυτιστεί με θρησκευτική αφοσίωση συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα. Μιλώ βέβαια για το ενδιαφέρον της για το παιδικό τραγούδι που εκφράστηκε με πολυάριθμους παιδικούς δίσκους αρχίζοντας  από το 1978 ("Ένα περιβόλι γεμάτο τραγούδια", "Μια εκδρομή με τη Μαρίζα") και μετατρέποντας αυτό το πεδίο σε έργο ζωής για την ίδια.
Παράλληλα βέβαια δεν εγκατέλειψε ποτέ το αρχικό της ενδιαφέρον για το παραδοσιακό τραγούδι ηχογραφώντας την επόμενη χρονιά το διπλό άλμπουμ "Αιγαίο" (1979). Κι έτσι πλέον βλέπουμε τη Μαρίζα να αρμενίζει σε τριπλό μουσικό πέλαγος (παράδοση, παιδικό τραγούδι, τραγουδοποιία), πάντα φρέσκια και πάντα με ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις. 
Η συνέχεια της προσωπικής της συνθετικής δουλειάς ήρθε τρία χρόνια αργότερα, όταν το 1980 κυκλοφόρησε πάλι από τη CBS ο δίσκος της "Ο καθρέφτης" με δέκα καινούργια τραγούδια, από τα οποία τα οκτώ αποτελούν δικές της δημιουργίες σε μουσική και στίχους και φυσικά ερμηνεία. Δυο τραγούδια έχουν παραδοσιακή αφετηρία. Το ένα ("Αχ και να μπορούσα") βασίζεται σε αλβανική παραδοσιακή μελωδία, ενώ το άλλο ("Μακεδονίτικο") προέρχεται από τη δημοτική παράδοση της Μακεδονίας.
Κι αυτός ο δίσκος περιέχει εξαιρετικά τραγούδια που ακούστηκαν πολύ. Ξεχωρίζω ως καλύτερα πέντε απ' αυτά: "Τρακ τακ", "Μ' ένα γαρίφαλο", "Ψηλώνει ο νους", "Η μπαλάντα του καλού τεχνίτη", "Διπλό τραγούδι". Αλλά και τα υπόλοιπα είναι ενδιαφέροντα. Ο τότε σύντροφός της και συνθέτης Γιάννης Γλέζος είναι ο σκιώδης συνεργάτης της σ' αυτή τη δουλειά συμμετέχοντας μάλιστα και στα φωνητικά των τραγουδιών "Μακεδονίτικο", "Σ' το λέω γιατί σ' αγαπώ", "Διπλό τραγούδι".

Ο δίσκος ενορχηστρώθηκε από τον Σαράντη Κασσάρα, ο οποίος έπαιξε και πιάνο. Μαζί του κι άλλοι αξιόλογοι μουσικοί, όπως ο Γιώργος Φιλιππίδης στο μπάσο, ο Κώστας Παλαιολόγος στο σαντούρι, ο Σπύρος Αλεξανδράτος στο τρομπόνι, ο Τάσος Διακογιώργης στο ξυλόφωνο και μεταλλόφωνο, ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου στο μαντολίνο και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στο τζουρά και το λαούτο.

(c) CBS | 1980 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Little Bill είπε...

Αλλη μια φορά ευχαριστούμε για τη μουσική!