Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ηλίας Ανδριόπουλος: Παναθηναϊκός, Συναυλία 1η (1979)

Μετά την πολύ επιτυχημένη σειρά συναυλιών στο Λυκαβηττό το καλοκαίρι του 1978, ο Ηλίας Ανδριόπουλος πραγματοποίησε μια δεύτερη μεγάλη συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στις 2 Ιουλίου του 1979, όπου μαζεύτηκε 24.000 κόσμος κι αποτέλεσε σταθμό στην πορεία προς την καθιέρωσή του στο μουσικό στερέωμα.
Στην ιστορική αυτή συναυλία πλαισίωσαν τον συνθέτη πολλά μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη και ο Νίκος Δημητράτος. Ακόμη κι ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν εκεί κι έπαιξε ένα οργανικό θέμα του συνθέτη! Έχω αναφερθεί και παλιότερα σ' αυτή τη συναυλία, από την οποία διασώζονται κάποια ανέκδοτα ντοκουμέντα
Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συναυλία η μικρή εταιρία Venus, εν αγνοία του συνθέτη, εξέδωσε αμέσως μετά ένα δίσκο με τον καταφανώς παραπλανητικό τίτλο "Παναθηναϊκός, Συναυλία 1η", για να δώσει την εντύπωση ότι καταγράφει το υλικό της συναυλίας. Στην πραγματικότητα, ο δίσκος αποτελεί μια συλλογή σκόρπιων ή ανέκδοτων ηχογραφήσεων του Ανδριόπουλου. Αρκετά κομμάτια είναι παρμένα αυτούσια από το δίσκο "Εικόνες" (1978), αλλά υπάρχουν και αρκετά άλλα οργανικά θέματα που δεν έχουν εκδοθεί ποτέ σε άλλο δίσκο, με μελωδίες που παραπέμπουν σε κάποια από τα τραγούδια του δίσκου "Γράμματα στον Μακρυγιάννη", αλλά και του μεταγενέστερου δίσκου "Λαϊκά προάστια" που τραγούδησε η Σωτηρία Μπέλλου την επόμενη χρονιά! Περιλαμβάνονται επίσης τα δυο τραγούδια που ερμήνευσε ο Νίκος Δημητράτος στις "Εικόνες" ("Ξένες αγκαλιές", "Μετανάστης"), στην ίδια ακριβώς ηχογράφηση, καθώς και το αριστουργηματικό "Τραγούδι του Αιγαίου" (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη) και μάλιστα σε διπλή εκτέλεση: Μία με την άγνωστη τραγουδίστρια Μαρία Αστρά και άλλη μία με τον ίδιο τον συνθέτη!

Το προτελευταίο κομμάτι της συλλογής ("Νυχτερινή μελωδία"), παιγμένο από πιάνο σόλο, αποτελεί μίξη μελωδιών από τραγούδια των δύο επόμενων δίσκων του συνθέτη που προανέφερα και προέρχεται από το αρχείο του συνθέτη μαζί με την εκτέλεση του "Τραγουδιού του Αιγαίου" που ερμηνεύει ο Ανδριόπουλος με συνοδεία πιάνου.
Ανεξαρτήτως λοιπόν από την αυθαιρεσία της έκδοσης, η αλήθεια είναι ότι ο δίσκος αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο της πρώιμης συνθετικής δημιουργίας του Ηλία Ανδριόπουλου και ως τέτοιο έχει λόγο ύπαρξης κι αξίζει το ενδιαφέρον μας.

(c) LP | Venus | 1979 | πηγή: Ιδομενέας/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: