Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Ηλίας Ανδριόπουλος: Ανέκδοτες εκτελέσεις με τη Μπέλλου και τη Μοσχολιού


Το 1980 από τη Lyra κυκλοφόρησε ο σπουδαίος λαϊκός δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου "Λαϊκά προάστια" σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη με την εμβληματική ερμηνεία της Σωτηρίας Μπέλλου. Ο δίσκος αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και αρκετά τραγούδια έγιναν τεράστιες λαϊκές επιτυχίες ("Μην κλαις", "Πλατεία Βάθης").
Εκείνο όμως που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι αρκετά από τα τραγούδια του δίσκου διασώζονται και σε κάποιες άλλες εκτελέσεις που υπάρχουν στο αρχείο του συνθέτη. Έτσι λοιπόν έχουμε δύο τραγούδια με τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου, αλλά με διαφορετικούς στίχους γραμμένους από τον Μάνο Ελευθερίου! Τα δυο τραγούδια έχουν τους τίτλους: "Μέσα στα καπνομάγαζα" και "Είναι κάτι άνθρωποι". Τη θέση τους στο δίσκο πήραν τα τραγούδια: "Στις λασπωμένες στράτες" και "Λαϊκά προάστια".
Διασώζονται επίσης άλλες πέντε ανέκδοτες εκτελέσεις με τη Βίκυ Μοσχολιού από τη συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1979! Εδώ τα τραγούδια έχουν τους κανονικούς τους στίχους, όπως υπάρχουν και στο δίσκο, και είναι τα εξής: "Μην κλας", "Είπα να σου στείλω", "Κάποιο βράδυ τ' όνειρό μου", "Πλατεία Βάθης", "Τώρα που χαράζει".
Το αρχείο περιλαμβάνει και δύο οργανικά θέματα με τίτλους "Αναπολήσεις" και "Ιριδισμοί". Το πρώτο στηρίζεται στη μελωδία του τραγουδιού "Ο αγέρας στους δρόμους", ενώ στο δεύτερο κυριαρχεί ο ήχος από το σαντούρι του Αριστείδη Μόσχου. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του συνθέτη, τα δυο αυτά οργανικά θέματα μαζί με τις δυο ανέκδοτες ερμηνείες της Σωτηρίας Μπέλλου συνιστούν τον ανέκδοτο κύκλο "Αντι-Ηχήσεις".



(c) Ανέκδοτο υλικό | wma | αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ.