Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Θωμάς Μπακαλάκος: Πορεία στη νύχτα (1977)

Ο Θωμάς Μπακαλάκος, δυο χρόνια μετά τα "Αγροτικά" (1975), τα οποία τον έκαναν αμέσως γνωστό, παρουσίασε τη δεύτερη δουλειά του, η οποία κινούνταν και πάλι στο χώρο του πολιτικού τραγουδιού και είχε τίτλο "Πορεία στη νύχτα" (1977), την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε και ο ομότιτλος δίσκος του Πάνου Τζαβέλλα.
Η περίπτωση αυτού του δίσκου είναι από τις ασυνήθιστες στην ελληνική δισκογραφία, μιας και το 1981 ηχογραφήθηκε εκ νέου με άλλους ερμηνευτές! Κάτι ανάλογο βέβαια, αν και σπανιότατο, έχει ξανασυμβεί. Θυμίζω πρόχειρα τις περιπτώσεις των δίσκων του Μάνου Χατζιδάκι "Για την Ελένη" και "Χειμωνιάτικος ήλιος"
Ο δίσκος του Μπακαλάκου περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, κυρίως μελοποιημένα ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ (1911-1964) και του Κώστα Βάρναλη (1884-1974), ενώ σε 5 τραγούδια οι στίχοι γράφτηκαν από τον Γιάννη Νεγρεπόντη (1930-1991).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 5 ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ, από τα οποία τα 4 υπάρχουν και στο δίσκο του Πάνου Τζαβέλλα. Απέναντι στο λυρικό χρώμα εκείνης της μελοποίησης ο Μπακαλάκος αποδίδει τα ποιήματα με ένα ύφος κάπως στομφώδες. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπως το τρυφερότατο "Νανούρισμα". Αυτό το τελευταίο είναι το πιο δημοφιλές ποίημα του Αγγουλέ, όπως δείχνουν οι πολλαπλές μελοποιήσεις του από διάφορους συνθέτες (Θεοδωράκης, Τζαβέλλας, Μπακαλάκος, Παπανικολάου).
Τα δύο ποιήματα του Κώστα Βάρναλη ("Αιδώς Αργείοι", "Παρωδία") δεν είναι από τα γνωστότερα του ποιητή, ενώ από τα τραγούδια του Γιάννη Νεγρεπόντη ξεχωρίζει η τρυφερή μπαλάντα "Απέραντη πόλη". Αξίζει να σημειώσουμε ότι τους στίχους αυτού του τραγουδιού είχε μελοποιήσει το 1967 και ο Μάνος Λοΐζος για τη φωνή της Μαρινέλλας, σε μια ηχογράφηση όμως που έμεινε εκτός κυκλοφορίας λόγω της δικτατορίας.
Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν ο συνθέτης και η Νατάσσα (Παπαδοπούλου), σύζυγος του Πάνου Τζαβέλλα. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Τάσος Καρακατσάνης.


(c)  LP | MINOS | 1977 | πηγή: Δημ.Δημ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: