Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις: Συναυλίες 1961 (1985)

Στον απόηχο της διαμάχης που είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα για τις δύο πρώτες διαμετρικά αντίθετες εκτελέσεις του "Επιτάφιου", πρώτα με τη Νάνα Μούσχουρη υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι κι αμέσως μετά με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και με την ευθύνη του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στον απόηχο της τεράστιας εντύπωσης που προκάλεσε η απονομή του oscar τραγουδιού στον Μάνο Χατζιδάκι για τα "Παιδιά του Πειραιά", πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 1961 δύο ιστορικές συναυλίες των δύο μεγάλων συνθετών μας, όπου μάλιστα είχαμε για πρώτη φορά και την πολυαναμενόμενη κοινή τους εμφάνιση.
Ειδικότερα στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, που δόθηκε στο Θέατρο Κεντρικόν στις 22 Μαρτίου 1961, εμφανίστηκε ο Χατζιδάκις ως πιανίστας σε δύο τραγούδια. 
Η συναυλία όμως αυτή έμεινε στην ιστορία κυρίως για το περίφημο ...τρακ του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος, μόλις ξεστόμισε τους πρώτους στίχους του τραγουδιού "Σε πότισα ροδόσταμο", σταμάτησε ξαφνικά και ξεροβήχοντας ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει επικαλούμενος λόγους υγείας δίνοντας έτσι την αφορμή για μια σειρά εμπνευσμένων γελοιογραφικών σχολίων του Μποστ! Τη θέση του Μπιθικώτση πήρε αμέσως ο ίδιος ο Μίκης, ο οποίος, μαζί με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα και τη Μαίρη Λίντα, με τον Μανώλη Χιώτη φυσικά στο μπουζούκι, ολοκλήρωσαν τη συναυλία. Ακούστηκαν φυσικά τα τραγούδια τουσυνθέτη που ήδη είχαν γίνει πασίγνωστα στο πανελλήνιο τα δύο προηγούμενα χρόνια μέσα από τους κύκλους τραγουδιών "Αρχιπέλαγος" και "Πολιτεία". Την παρουσίαση της συναυλίας έκανε η ηθοποιός Μάρω Κοντού
Αξιοσημείωτο επίσης ότι εδώ είχαμε και την πρώτη εμφάνιση του τραγουδιστή Τέρη Χρυσού, ο οποίος ερμήνευσε το πρώτο τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους Νίκου Γκάτσου ("Η βαγιά"), το οποίο είχε πρωτοακουστεί ένα χρόνο νωρίτερα από τον Γιάννη Βασιλούνη.


Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 3 Μαΐου 1961, στο θέατρο Ορφέας δόθηκε η συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι με αφορμή την απονομή του βραβείου oscar. Παρουσιάστηκαν φυσικά μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του συνθέτη που είχαν ακουστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ερμηνευτές τους ήταν η Νάνα Μούσχουρη και ο Γιώργος Μούτσιος. Ανάμεσα στα τραγούδια του Χατζιδάκι ακούστηκαν και δύο του Μίκη από τον "Επιτάφιο", ερμηνευμένα εξαιρετικά από τον Μούτσιο. Παρουσιαστής της συναυλίας ήταν ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Το σπουδαίο υλικό αυτών των δύο ιστορικών συναυλιών εκδόθηκε σε διπλό δίσκο για πρώτη φορά το 1985 από τη Philips. Δυστυχώς αμέσως μετά την κυκλοφορία του ο Μάνος Χατζιδάκις απαίτησε την απόσυρση του δικού του μέρους κι έτσι στην επανέκδοση του 1994 ο δίσκος συμπεριέλαβε μόνο τη συναυλία του Μίκη στο Κεντρικόν και σ' αυτή τη μορφή πλέον κυκλοφορεί και στην ψηφιακή επανέκδοση του 2009. 

ΥΓ. Στη συναυλία στο Κεντρικόν ακούστηκε επίσης για πρώτη φορά το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου "Είμαι αητός χωρίς φτερά" από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση με τον Μάνο στο πιάνο, αλλά το τραγούδι αυτό τελικά δεν μπήκε στο δίσκο. Ευτυχώς διασώθηκε από το αρχείο του Γιώργου Παπαστεφάνου κι έτσι μπορούμε να το ακούσουμε...





(c) 2LPs | Philips | 1985 | πηγή: d58 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το αρχείο rar μου βγάζει σφάλματα με αποτέλεσμα να μην αποσυμπιέζεται γιατί?

Άαβας / d58 είπε...

Δεν γνωρίζω γιατί. Μόλις το κατέβασα και το αποσυμπίεσα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ξαναδοκίμασε...