Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης παίζει 15+1 τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου (1988)

Ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης (1918-2005) υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος της πρώτης μεταπολεμικής κιθαριστικής γενιάς. Έλληνας της διασποράς με κεφαλονίτικες ρίζες, συνοδοιπόρος του Δημήτρη Φάμπα, μαθητής του Andres Segovia και συνεργάτης του κάποια διαστήματα, περιστασιακός δάσκαλος του διάσημου John Williams και πολλών σπουδαίων νεότερων κιθαριστών, με αξιολογότατες δισκογραφικές καταθέσεις είτε ως εκτελεστής σε έργα άλλων συνθετών ("Δεκαπέντε Εσπερινοί", "Εκδρομή", "15 Τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου"), είτε και με δικές του συνθέσεις βασισμένες κυρίως στην ελληνική παράδοση.
Ο τελευταίος του δίσκος ηχογραφημένος σε στούντιο κυκλοφόρησε το 1988 από τη Minos και περιλαμβάνει 15 (+ ένα bonus) κομμάτια για σόλο κλασική κιθάρα βασισμένα στις μελωδίες γνωστών τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου, που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, στο διάστημα 1976-1984, από την προσωπική δισκογραφία του συνθέτη, μερικά μάλιστα γνωρίζοντας σημαντική εμπορική απήχηση. 
Η προσέγγιση του μεγάλου κιθαριστή είναι εξαιρετική και ταυτόχρονα διακριτική και συγκρατημένη, χωρίς κανένα άγχος επίδειξης κι εντυπωσιασμού. Έτσι προκύπτουν ανάγλυφες και συναρπαστικές οι ωραίες μελωδίες του συνθέτη αποκτώντας ένα εντελώς καινούργιο ενδιαφέρον για τον ακροατή. 
Σημειώνω ότι ο δίσκος επανεκδόθηκε το 2011 ψηφιακά από την ΕΜΣΕ με τον τίτλο "Συνηχήσεις"



(c) LP | MINOS | 1988 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: