Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Ελένη Ν. Οικονομοπούλου: Θεοφάνεια (1970)


Μιλώντας παλαιότερα για την αξιόλογη πατρινή συνθέτρια θρησκευτικών έργων Ελένη Ν. Οικονοπούλου (1912-1999) αναφέρθηκα και στα ορατόρια που συνέθεσε. Και ιδού λοιπόν ένα από αυτά, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη σημερινή ημέρα των Θεοφανίων. 
Πρόκειται για το έργο "Τα Θεοφάνεια" που γράφτηκε το 1963 πάνω σε ποιητικό κείμενο της Ρόδης Ερμά. Το κείμενο κινείται σε φυσικό και υπερφυσικό χώρο με σκηνές αντλημένες από τη Βίβλο και φυσικό περιβάλλον μια έρημο κι ένα ποτάμι, όπου θα συντελεστεί το μεγάλο μυστήριο της θεϊκής φανέρωσης με τη βάπτιση του Ιησού.
Το έργο είναι δομημένο σε τέσσερις ενότητες και περιλαμβάνει χορωδιακά μέρη, αφηγηματικά (recitativo) και μονωδίες (άριες).
Την ενορχήστρωση υπογράφει ο συνθέτης Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης. Στην έκδοση της Ζωής που κυκλοφόρησε το 1970 το έργο ερμηνεύει η Χορωδία της "Ευσεβείας" υπό τη διεύθυνση της Ελένης Οικονομοπούλου. Σολίστ: Θεοπίστη Μαραντίδου (σοπράνο), Λίτσα Λιώτση-Ροδά (μεσόφωνος), Βάσω Φραγκουλάκη (κοντράλτο). (c) 2LPs | ΖΩΗ | 1970 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: