Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Θόδωρος Ρουμπάνης: Ο "άλλος" Οδυσσέας (1977)

Τον θυμάστε τον Θόδωρο Ρουμπάνη, εκείνον τον παλιό γόη του ελληνικού κινηματογράφου στη δεκαετία του '60; Πρώτη του εμφάνιση στο "Η Αλίκη στο ναυτικό" (1961), αλλά η μεγάλη του στιγμή ήρθε με το ερωτικό δράμα "Ντάμα Σπαθί" (1966). 
Φαίνεται όμως ότι, πέρα από τη φαντεζί εικόνα του ζεν πρεμιέ, είχε και άλλα ενδιαφέροντα, λιγότερο ελκυστικά, αλλά εξίσου (ή και παραπάνω) εντυπωσιακά και μάλλον απροσδόκητα! Έτσι, ήδη από το 1968 εμφανίστηκε ως συνθέτης της μουσικής στην ταινία "Βυζαντινή Ραψωδία", όπου πρωταγωνιστούσε, κι αργότερα στην ταινία "Μέδουσα" (1977).
Την ίδια εκείνη χρονιά, το 1977, ηχογράφησε και τον μοναδικό του δίσκο με τραγούδια που φέρει τον συμβολικό τίτλο "Ο άλλος Οδυσσέας". Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Δημήτρη Ιατρόπουλο, αυτάρεσκα σε κάθε ευκαιρία αυτοαποκαλούμενο "ποιητή", ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση επιστράτευσε το διαχρονικό μύθο του οδυσσειακού νόστου προσπαθώντας να αντλήσει τα σύμβολα που θεωρούσε ότι έχουν αναλογίες με την εποχή μας. Κατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόλαβε τον νεότερο ποιητή Κώστα Καρτελιά που μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη μας έδωσε τη δική του σύγχρονη ματιά στο μύθο του Οδυσσέα ("Οδύσσεια", 2007)
Η μουσική του Θόδωρου Ρουμπάνη δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Τραγούδια σε στομφώδεις και μεγαλόστομους ηχοχρωματισμούς, άλλοτε μεταθεοδωρακικού κι άλλοτε πιτσιλαδικού ύφους, με έντονα ρυθμική αγωγή και πλήρη απουσία μελωδικού χρώματος. Τα ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με την καλλίφωνη Λίτσα Σακελλαρίου και τους αδελφούς Τζαβάρα, τα γνωστά Τζαβαράκια της εποχής. Σας τον προσφέρω για καθαρά αρχειακούς λόγους.




(c) LP | Seagull | 1977 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: