Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Θωμάς Μπακαλάκος: Απ' την Ελλάδα γεια χαρά (1993)

Ο Θωμάς Μπακαλάκος είχε μια ενδιαφέρουσα παρουσία στο ελληνικό τραγούδι που κράτησε κοντά μια εικοσαετία. Τον πρωτοβρίσκουμε στη δισκογραφία το 1974 με τη συμμετοχή του στον πολυσυλλεκτικό δίσκο "Νιάτα", ενώ την επόμενη χρονιά έδωσε το δυναμικό παρών του με τα "Αγροτικά", που αποτελούν και την πρώτη ολοκληρωμένη προσωπική του κατάθεση.
Το 1993 ηχογράφησε το δίσκο "Απ' την Ελλάδα γεια χαρά" που είναι μέχρι στιγμής και η τελευταία του εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία. Πρόκειται για ένα κύκλο απλών τραγουδιών που χαρακτηρίζονται από τους πολύ αιχμηρούς στίχους πολιτικού προσανατολισμού με έντονα στοιχεία σαρκασμού και ειρωνίας για το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον. Αξίζει να σταθεί κανείς στο τραγούδι "Βρυξέλλες" που αναφέρεται στο στρατηγείο της ευρωπαϊκής ιδέας με τρόπο τραγικά επίκαιρο ακόμη και για σήμερα. Ανάλογα μηνύματα διατρέχουν και τα υπόλοιπα τραγούδια που θα μπορούσαν άνετα να σταθούν και στη σημερινή οδυνηρή συγκυρία που διέρχεται ο τόπος μας.
Στίχοι, μουσική και ενορχήστρωση είναι του Θωμά Μπακαλάκου. Ο ίδιος ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια. Συμμετέχουν ο Αντώνης Βαρδής και η Χριστίνα Μαραγκόζη.


(c) LP | Alfa Mi | 1993 | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: