Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ηλίας Ανδριόπουλος: Τα λόγια της αγάπης (1989)

Αφήνοντας για αργότερα την παρουσίαση της κύριας δισκογραφίας του Ηλία Ανδριόπουλου στη Lyra από τα "Γράμματα στον Μακρυγιάννη..." (1979) μέχρι τους "Αργοναύτες" (1998), θέλω να σταθώ σε δυο σχεδόν ξεχασμένους δίσκους του συνθέτη που κυκλοφόρησαν σε ενδιάμεσο χρόνο από διαφορετικές εταιρίες. Αναφέρομαι στους δίσκους: "Τα λόγια της αγάπης" και "Μουσικό τοπίο".
Το 1989 από τη Minos κυκλοφόρησε ο δίσκος «Τα λόγια της αγάπης», μια συλλογή δέκα ερωτικών τραγουδιών σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, Αγγελικής Ελευθερίου, Χρίστου Μπαλαμπανίδη, Γιώργου Κλεφτογιώργου και Γιάννη Πάριου. Τραγούδια σε ρυθμούς επίδοξων σουξέ χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η απροσδόκητη προσθήκη ηλεκτρονικών ήχων απομακρύνει εντελώς την ενορχήστρωση από τον οικείο ήχο του συνθέτη, όπως τον γνωρίσαμε στις ωραίες δουλειές του που είχαν προηγηθεί ("Κύκλος Σεφέρη", "Γράμματα στον Μακρυγιάννη", "Λαϊκά προάστια", "Προσανατολισμοί", "Ξένες πόρτες"). Τραγουδούν: Αντώνης Καλογιάννης, Γιάννης Πάριος, Νικόλας Μητσοβολέας και Άννα Ζήση.
Πρέπει να σημειώσω ότι ο συνθέτης έχει αποκηρύξει τη συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά υποστηρίζοντας ότι έγινε με καθαρά εμπορικά κριτήρια, χωρίς τη δική του άμεση εμπλοκή στο τελικό αποτέλεσμα. Υπερβολική θα έλεγα την άποψη του συνθέτη, γιατί ο δίσκος έχει τις καλές του στιγμές με αρκετές όμορφες μελωδίες που ίσως αδικούνται από τη φανταχτερή ενορχήστρωση των Νίκου Κούρου και Λευτέρη Καλκάνη. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο τίτλος του δίσκου προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο επρόκειτο να μπει στο δίσκο, αλλά τελικά στη θέση του μπήκε ένα ορχηστρικό θέμα (που παραδόξως επισημαίνεται ότι έχει ...στίχους της Αγγελικής Ελευθερίου), ενώ το τραγούδι με στίχους του Μάνου Ελευθερίου ηχογραφήθηκε αργότερα με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη, αλλά και του Κώστα Καράλη για το δίσκο "Μουσικό τοπίο" (1992)!

(c) Minos | 1989 | πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένας δίσκος που αποκήρυξε ο σύνθετης !!! δεν γνώριζα την ύπαρξη του... αλλά σε σχέση μ αυτή την μουσικά άνυδρη εποχή αυτός ο δίσκος φαντάζει αριστουργηματικός.

Άαβας / d58 είπε...

Ιδού τι έχει πει ο ίδιος ο συνθέτης σε συνέντευξή του στο ogdoo.gr:

"...Το 1989 κάνατε έναν δίσκο με τίτλο «Τα λόγια της αγάπης» στη Minos που κι αυτός δεν ακούστηκε πολύ, παρόλο που συμμετείχαν τραγουδιστές όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Νικόλας Μητσοβολέας και η νέα, τότε, τραγουδίστρια Άννα Ζήση.
Απαίσιος δίσκος!!! Δεν θέλω να τον θυμάμαι. Πολύ κακός δίσκος…

Γιατί το λέτε αυτό, έχει κάποια καλά τραγούδια…
Δεν μου αρέσουνε. Ξεκίνησε να γίνει ένας δίσκος, ο Ελευθερίου έγραψε ένα θαυμάσιο στίχο, με τίτλο «Τα λόγια της αγάπης», ο οποίος κατακρεουργήθηκε και δεν μπήκε στο δίσκο…

Αναφέρεστε στο τραγούδι που ηχογράφησε αργότερα ο Αντώνης Καλογιάννης.
Ναι ο Καλογιάννης αλλά και η Μαρία Δημητριάδη, η οποία είναι συγκλονιστική. Στην ηχογράφηση του δίσκου που αναφέρατε, είχανε αρχίσει παρεμβάσεις προς το εμπορικό κλπ. Εγώ δεν τα μπορώ αυτά τα πράγματα. Όταν μου βγάλεις τον ενθουσιασμό, το κέφι και την παρόρμηση, γίνομαι ένα πουκάμισο αδειανό. Παρόλο που μπορεί να εκφράζω πράγματα λυπημένα ή πονεμένα, όταν δημιουργώ βρίσκομαι σε ένα «μεθύσι» και σε ένα κέφι ανεξήγητο. Ενώ γράφω και μιλώ για μελαγχολικά και για τραγικά, πολλές φορές, πράγματα. Έτσι, σ’αυτό το δίσκο, μετά από πολλές παρεμβάσεις, χάθηκε το κέφι μου και τους είπα «εντάξει, βγάλτε τον, αλλά δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί του». Ούτε τον αναφέρω ποτέ, ούτε με αντιπροσωπεύει καθόλου. Ήταν από τις λίγες καλλιτεχνικές παραχωρήσεις που έχω κάνει στη ζωή μου…

Οι τραγουδιστές ήταν δική σας επιλογή ή της εταιρείας;

Της εταιρείας. Τον ξεχωρίζω τον Πάριο, είναι καλός τραγουδιστής, δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, ούτε με τους άλλους τραγουδιστές. Αλλά οι παρεμβάσεις ήταν πολλές. Και ο Μάνος Ελευθερίου το κατάλαβε και δεν μου έδωσε άλλο στίχο. Τέλος πάντων… Είναι ένα πράγμα που δεν με εκπροσωπεί και δεν θέλω να το συζητάω…"

πηγή: https://www.ogdoo.gr/prosopa/synenteykseis/ilias-andriopoylos-eimai-ellinikos-os-to