Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Αρχείο Σίμωνα Καρά: Τραγούδια της νησιωτικής Ελλάδας

Ανοίγουμε σήμερα μια καινούργια θεματική ενότητα αφιερωμένη στην παρουσίαση μιας ιστορικής δισκογραφικής σειράς που κυκλοφόρησε στο διάστημα 1973-1980 και προέρχεται από το πολύτιμο αρχείο του μεγάλου σκαπανέα της ελληνικής παράδοσης Σίμωνα Καρά.
Ο Σίμων Καράς (1905-1999) υπήρξε κορυφαίος ερευνητής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, μουσικολόγος, μουσικοδιδάσκαλος, ιεροψάλτης και για πολλά χρόνια παραγωγός μουσικών εκπομπών στο ελληνικό ραδιόφωνο. Η συνεισφορά του στη διάσωση και διάδοση της μουσικής μας κληρονομιάς είναι ανυπολόγιστη. Εργάστηκε μεθοδικά επί δεκαετίες για το σκοπό αυτό μέσα από τον ιστορικό Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής που ίδρυσε το 1929 και υπηρέτησε πιστά σε ολόκληρο το βίο του. 
Για λογαριασμό λοιπόν του Συλλόγου άρχισε συστηματικά από το 1972 να εκδίδει σε δίσκους το παραδοσιακό υλικό που κατέγραφε για το αρχείο του μέσα από επιτόπιες ηχογραφήσεις με ανώνυμους λαϊκούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές διασφαλίζοντας έτσι την αυθεντικότητα του υλικού. Εκδόθηκαν συνολικά 25 δίσκοι βινυλίου, από τους οποίους οι 5 είναι αφιερωμένοι στη βυζαντινή μουσική, ενώ οι υπόλοιποι 20 περιλαμβάνουν παραδοσιακά τραγούδια που καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλες τις περιοχές του ελληνισμού (νησιωτική και στεριανή Ελλάδα) φτάνοντας ως την Πόλη και τον Πόντο.
Η παρουσίαση των 17 από τους 20 αυτούς δίσκους που έχω στη διάθεσή μου θα γίνει σε τρεις ενότητες αρχίζοντας σήμερα με μια δέσμη επτά δίσκων που καταγράφουν υλικό από τη νησιωτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχουμε ένα δίσκο αφιερωμένο στην Κρήτη, άλλον ένα στα Επτάνησα, ενώ οι άλλοι πέντε καλύπτουν τον υπόλοιπο νησιωτικό ιστό του Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο). 

Όλοι οι δίσκοι είναι υψηλής αισθητικής στάθμης με ένθετο φυλλάδιο που περιλαμβάνει τους στίχους όλων των τραγουδιών. Πραγματικά, μια δισκογραφική σειρά πολύτιμη και τεράστιας ιστορικής αξίας.

(c) Σύλλογος προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής | 1973-1977 | πηγή: Ιδομενέας

2 σχόλια:

Ulysses Joven είπε...

I bought like 4 or 5 of this collection plus some Domna Samiou on a xmas eve 3 years ago in a recordstore sale in Spain for less than 10 euros. Such a great find.

Leonidas είπε...

Εξαιρετικη σειρά...Με μοναδικές Ηχογραφήσεις!!!