Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Σε δεύτερη γραφή / Η Αλεξάνδρα τραγουδά Χατζιδάκι (και Τσιτσάνη)

Μιλώντας χθες για τον κύκλο τραγουδιών "Για την Ελένη" του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη που πρώτος ερμήνευσε ο Στέλιος Μαρκετάκης το 1978 είπαμε ότι ο συγκεκριμένος κύκλος στάθηκε η αφορμή για δύο επανεκτελέσεις τα επόμενα χρόνια, μία με την Αλεξάνδρα κι άλλη μία με τη Μαρία Δημητριάδη, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο στην ελληνική δισκογραφία.
Πρέπει να υπενθυμίσω ότι η Αλεξάνδρα Κυριακάκη (1951-2015) υπήρξε ένας διάττων αστέρας του ελληνικού τραγουδιού. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '60 ως ηθοποιός πλάι στον Μάνο Κατράκη, ενώ από το 1970 μεταπήδησε στο τραγούδι και βρέθηκε δίπλα στους μεγάλους δασκάλους του ρεμπέτικου Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη. Το 1973 η ερμηνεία της στο τραγούδι του Τσιτσάνη "Κάθε βράδυ λυπημένη" την έκανε για πρώτη φορά γνωστή στο πανελλήνιο, ενώ το 1976 ο Νότης Μαυρουδής την επέλεξε ως βασική του ερμηνεύτρια στο δίσκο "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο". Δυστυχώς η καριέρα της έκλεισε απότομα στις αρχές της δεκαετίας του '80, αφού πρώτα ηχογράφησε δυο δίσκους με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και του Βασίλη Τσιτσάνη.
Ο πρώτος από τους δυο αυτούς δίσκους με τίτλο "Η Αλεξάνδρα στα λαϊκά του Μάνου Χατζιδάκι" κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1980 και περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια ενορχηστρωμένα με χατζιδακική αισθητική από τον Τάσο Καρακατσάνη. Τα πέντε από τα τραγούδια αυτού του δίσκου προέρχονται από τον κύκλο "Για την Ελένη" και αποδίδονται με πιο λαϊκό ύφος σε σχέση με την πρώτη εκτέλεση του Στέλιου Μαρκετάκη. Φαίνεται μάλιστα πως ο συνθέτης επιδοκίμασε την προσπάθεια αυτή κι ενθάρρυνε την ερμηνεύτρια να συνεχίσει σ' αυτό το δρόμο. 
Ξαναβρέθηκαν λοιπόν τρία χρόνια αργότερα στο δίσκο "Η Αλεξάνδρα τραγουδά Τσιτσάνη και Χατζιδάκι", πάλι σε ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη. Η πρώτη πλευρά του δίσκου καλύπτεται με έξι τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, από τα οποία τα τέσσερα προέρχονται και πάλι από τον κύκλο "Για την Ελένη", ερμηνευμένα με το ίδιο ύφος, όπως και στο δίσκο του 1980. Η δεύτερη πλευρά φυσικά είναι αφιερωμένη σε τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη με τη συμμετοχή και του ίδιου στην ερμηνεία τριών τραγουδιών, ίσως στην τελευταία του ηχογράφηση πριν φύγει από τη ζωή. Ξεχωρίζει χωρίς αμφιβολία το υπέροχο λαϊκό τραγούδι "Το καράβι" σε στίχους Κώστα Βίρβου.
Συνοψίζοντας λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι με τους δυο αυτούς δίσκους που κλείνει την καριέρα της η Αλεξάνδρα έχουμε, έστω και μοιρασμένη στα δυο (και με την απουσία τριών τραγουδιών φυσικά), τη δεύτερη εκτέλεση του κύκλου τραγουδιών "Για την Ελένη" που δείχνει ότι ο συνθέτης δε φάνηκε να έχει ικανοποιηθεί με την αρχική εκτέλεση του 1978 κι αναζητούσε κάτι διαφορετικό. Πιθανότατα, παρά τη δεδηλωμένη εκτίμησή του για τις ερμηνευτικές ικανότητες της Αλεξάνδρας, ούτε αυτή η προσπάθεια αξιολογήθηκε ως τελική και γιαυτό λίγο αργότερα επανήλθε στο ίδιο έργο με μια τρίτη και οριστική εκτέλεση με τη Μαρία Δημητριάδη.

(c) LP | Lyra | 1980-1983 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: