Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Σαβίνα Γιαννάτου: Παναγιές του κόσμου (1999)

Δεκαπενταύγουστος σήμερα και μια από τις κορυφαίες γιορτές του χριστιανικού κόσμου αφιερωμένη στη σεπτή μνήμη της Παναγίας, του πιο ιερού και οικείου προσώπου, της μεγάλης μάνας όλου του κόσμου που μεταμορφώνεται άλλοτε σε "κυρά των αμπελιών" κι άλλοτε στη χαροκαμένη μάνα του "Επιτάφιου", αυτής που μέσα από το θρήνο της για το σταυρωμένο της γιο θρηνεί ταυτόχρονα για τους καημούς κάθε απλού ανθρώπου, όπως τόσο εκφραστικά το απέδωσε με τους εξαίσιους στίχους του ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στον "Βυζαντικό εσπερινό""Όπου πίκρα και ορφάνια και φτωχολογιά / με τα μάτια βουρκωμένα βρίσκεται η Παναγιά".
Η Σαβίνα Γιαννάτου, αφού υπηρέτησε για μια δεκαετία το "έντεχνο" τραγούδι, ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες σχεδόν έχει αφιερώσει με ξεχωριστό ζήλο όλη της τη δραστηριότητα στο ανεξάντλητο πεδίο της φολκ μουσικής συνοδευόμενη από το σημαντικό οργανικό σύνολο Primavera en Salonico που το απαρτίζουν εκλεκτοί μουσικοί, όπως ο Κώστας Βόμβολος, ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Χάρης Λαμπράκης και ο Μιχάλης Σιγανίδης. Η αρχή έγινε το 1994 με τον πολυβραβευμένο δίσκο "Άνοιξη στη Σαλονίκη", για να ακολουθήσουν πολυάριθμες θεματικές ηχογραφήσεις τα επόμενα χρόνια. 
Το 1999 λοιπόν η Σαβίνα Γιαννάτου ηχογράφησε το άλμπουμ "Παναγιές του κόσμου" αφιερωμένο στη μορφή της Παναγίας, όπως την έχουν υμνήσει διάφοροι λαοί του κόσμου, από την Ελλάδα και την Κύπρο, ως την Ιταλία, την Αρμενία, το Λίβανο, την Ισπανία, την Κορσική, τη Σαρδηνία και τη μακρινή Καραϊβική. Μικροί θρήνοι και ύμνοι από τα μεσαιωνικά χρόνια της Δύσης και τη βυζαντινή υμνωδία της Ανατολής. Ανάμεσά τους και το εξαίσιο εγμώμιο της Μ. Παρασκευής "Ω, γλυκύ μου έαρ" ως επίλογος της συλλογής.
 Η ερμηνεία της Σαβίνας είναι ακαταμάχητης εκφραστικής δύναμης και αυθεντικής συγκίνησης. Τη συνοδεύουν φυσικά οι Primavera en Salonico. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκαν ο Κώστας Βόμβολος και ο Χάρης Λαμπράκης. Η έκδοση της Lyra, ενταγμένη στη σειρά διεθνούς διανομής Musurgia Graeca, είναι εξαιρετικά καλαίσθητη, ενώ τα κατατοπιστικά κείμενα που τη συνοδεύουν φέρουν την υπογραφή του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα.

(c) CD | Lyra | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: