Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Νότης Μαυρουδής ανθολογούμενος: Θα βρεθούμε ξανά (2003)

Η δεκαετία του '90 υπήρξε η πιο παραγωγική περίοδος του Νότη Μαυρουδή μέσα από τη συνεργασία του με τις δισκογραφικές εταιρείες ΑΚΤΗ και Eros Music με ηχογραφήσεις κύκλων τραγουδιών, σειρές παιδικών τραγουδιών, αλλά και μουσική για το θέατρο, παράλληλα με την εμπλοκή του και στο πεδίο της παραγωγής ηχογραφώντας δίσκους υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, όπως η μνημειώδης κιθαριστική σειρά Cafe de l' art σε συνεργασία με τον μαθητή του και σημαντικό κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη.
Όλη αυτή λοιπόν η πλούσια δραστηριότητα αποτυπώθηκε, δειγματοληπτικά φυσικά, σε μια ενδιαφέρουσα έκδοση σε διπλό ψηφιακό δίσκο με τίτλο "Θα βρεθούμε ξανά" που εκδόθηκε το 2003 σε συμπαραγωγή από τις δυο εταιρείες με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων του συνθέτη στο μουσικό πεδίο. Η έκδοση περιλαμβάνει εικοσιεννέα συνολικά τραγούδια ή μουσικά θέματα ανθολογημένα κυρίως από ηχογραφήσεις της δεκαετίας του '90 (Ίσως φταίνε τα φεγγάρια, Μικρές νυχτερινές μουσικές, Τοπίο μυστικό, Χάρτινο καράβι, Λούνα παρκ, Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Πέντε ερωτικές λαϊκές μπαλάντες, Cafe de l' art I/II), αλλά και από κάποιες παλιότερες εκδόσεις, όπως οι δίσκοι "Fernando Sor/The Beatles" (1978) και "Στην όχθη της καρδιάς μου" (1984).
Ιδού ένα απόσπασμα από τις σκέψεις του συνθέτη για την έκδοση: "Τα σαράντα χρόνια δισκογραφίας είναι ένα σημαντικό κομμάτι χρόνου που αφήνει να φανεί το στίγμα ενός δημιουργού. Συνεργασίες με ποιητές, στιχουργούς, τραγουδιστές, παραγωγούς, ηχολήπτες, ένας κόσμος με αντιθέσεις, ποικίλες απόψεις, το άσπρο και το μαύρο μαζί... Μια κοινότητα ανθρώπων που και εγώ κατοικώ και κοιτάζω απορημένος επί τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, το υλικό του καθενός 'μιλάει' μέσα στο χρόνο και στοιχειοθετεί ταυτότητα! Το ξεκίνημα αυτής της πορείας έχει εκκίνηση από το 1964, όταν νέοι και ονειροπόλοι, υπό την...επήρεια του Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, θελήσαμε να ξεδιπλώσουμε τα δικά μας φτερά, για να φτάσουμε στην άγνωστη (ακόμα και τώρα) κατεύθυνση... Τα σαράντα χρόνια δισκογραφίας μου, με κάνουν να σκέφτομαι πως στα επόμενα (χρόνια) θα πρέπει να αναζητήσω και άλλους δρόμους και άλλες προοπτικές, που μαζί με τις παλαιότερες να φτιάξω ευρείς ορίζοντες. Εξάλλου, η δισκογραφία αποδεικνύει καθημερινά πως ο μόνος τρόπος να υπάρξεις, είναι να οσφρίζεσαι και να παρατηρείς". 
Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι στιχουργοί-ποιητές: Οδυσσέας Ελύτης, Μαρία Πολυδούρη, Άκος Δασκαλόπουλος, Άλκης Αλκαίος, Τάσος Σαμαρτζής, Άρης Δαβαράκης, Νανά Νικολάου, Κώστας Φασουλάς, Αγαθή Δημητρούκα, Άλκης Χριστοφέλλης, Σμαρώ Παπαδοπούλου. Ερμηνεύουν οι: Αρλέτα, Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Τάνια Τσανακλίδου, Γλυκερία, Θανάσης Γκαϊφύλιας, Σταμάτης Κραουνάκης, Έλλη Πασπαλά, Λιζέτα Καλημέρη, Θεοδοσία Στίγκα και άλλοι, ενώ συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου και ο κιθαριστής Παναγιώτης Μάργαρης.

(c) 2CD | Sony/Eros | 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: