Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Νότης Μαυρουδής ανθολογούμενος: Μια νύχτα στους αιώνες (2008)

Με το δίσκο "Η συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού" (2004) είχαμε την ευκαιρία να δούμε όχι μόνο ανθολογούμενο τον Νότη Μαυρουδή, αλλά και επανεκτελούμενο από νέες φωνές και με νέα ενορχήστρωση των υπέροχων τραγουδιών του. Ωστόσο ο δίσκος που κατεξοχήν εκφράζει αυτή τη διπλή οπτική στο έργο του ήρθε λίγα χρόνια αργότερα από τη Lyra, όταν το 2008 εκδόθηκε το άλμπουμ "Μια νύχτα στους αιώνες" με αποκλειστική εμρηνεύτρια την Αναστασία Μουτσάτσου.
Η αλήθεια είναι ότι η αρχική μου αντίδραση στην ακρόαση αυτών των επανεκτελέσεων ήταν επιφυλακτική, γιατί ομολογώ πως δύσκολα μπορώ να απαγκιστρωθώ από τη σφραγίδα της πρώτης εκτέλεσης των μεγάλων τραγουδιών. Ωστόσο γρήγορα οι αναστολές αυτές ξεπεράστηκαν και μετατράπηκαν σε μια ενθουσιώδη διάθεση! Η Αναστασία Μουτσάτσου, ωριμότερη από ποτέ, δείχνει να έχει επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος και αντεπεξέρχεται με απόλυτη επιτυχία. Αυτό πιστώνεται ασφαλώς στην ίδια και στην εκφραστική δύναμη των ερμηνειών της, αλλά θα πρόσθετα ότι είναι τέτοια η δυναμική των τραγουδιών αυτών που βοηθάει στη διάσπαση των στεγανών του χρόνου και στην κατάκτηση της διαχρονικότητας. Είναι και η κιθάρα του συνθέτη που υποστηρίζει σταθερά και τις νέες αυτές εκδοχές των τραγουδιών του, ώστε να νιώθει κανείς ότι έχει πάντα μια σταθερή και οικεία βάση.  
Έχουμε λοιπόν ένα εξαιρετικό άλμπουμ από κάθε άποψη σαν ένα διαπεραστικό λαμπιόνι που διασχίζει το πυκνό σώμα του κυρίαρχου αισθητικού σκότους της εποχής. Και μαζί, ένας δίσκος χορταστικός με διάρκεια κοντά στα 63 λεπτά που έχει το πλεονέκτημα να μην περιορίζεται στο υλικό μιας συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά να απλώνεται σε ολόκληρο το ρεπερτόριο του συνθέτη που ηχογραφήθηκε μέσα σε τέσσερις περίπου δεκαετίες είτε από τη Lyra, είτε από την PolyGram, είτε από την ΑΚΤΗ ή την Eros Music!

(c) CD | Lyra | 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: