Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Σε δεύτερη γραφή / Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη: Μαουτχάουζεν - Κύκλος Φαραντούρη (2010)

Η πιο εμβληματική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με διάρκεια ζωής πάνω από μισόν αιώνα ήταν φυσικά αυτή με την κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, η οποία έχει αποδώσει σε πρώτη ή και δεύτερη εκτέλεση σχεδόν το σύνολο του έργου του συνθέτη από τη δεκαετία του '60 και δώθε! 
Η πρώτη τους γνωριμία ανατρέχει πολύ πίσω, κάπου στο 1963, όταν η έφηβη ακόμη ερμηνεύτρια γνωρίστηκε με τον συνθέτη συμμετέχοντας στις συναυλίες που έδινε εκείνη την εποχή με τους πρώτους κύκλους τραγουδιών του. Το τραγούδι "Ματωμένο φεγγάρι", γραμμένο για την ταινία "Το νησί της Αφροδίτης" (στη δισκογραφία πέρασε ως "Χρυσοπράσινο φύλλο") ήταν το πρώτο που της έδωσε ο συνθέτης, ενώ αμέσως μετά της έγραψε έναν μικρό λυρικό κύκλο με έξι υπέροχα λαϊκά τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Δημήτρη Χριστοδούλου, Τάσου Λειβαδίτη και Γεράσιμου Σταύρου. Το τραγούδι "Ο ίσκιος έπεσε βαρύς" από τον κύκλο αυτό χρησιμοποιήθηκε την ίδια χρονιά (1965) και στην ταινία "Το μπλόκο" του Άδωνη Κύρου. Αυτός ο κύκλος τραγουδιών ονομάστηκε τιμητικά "Κύκλος Φαραντούρη", αν και στην πρώτη δισκογραφική του καταγραφή παρουσιάστηκε με το λιτό τίτλο "Έξι τραγούδια".
Αμέσως μετά τον "Κύκλο Φαραντούρη" ο συνθέτης έγραψε την αριστουργηματική "Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν" πάνω στο δυνατό βιωματικό κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τέσσερα σπουδαία τραγούδια επικού χαρακτήρα, από τα οποία ασφαλώς ξεχωρίζει το αγέραστο αριστούργημα "Άσμα ασμάτων", αναμφίβολα από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού διαχρονικά.
Και τα δυο αυτά έργα, τα οποία αρχικά εκδόθηκαν μαζί σε δίσκο το 1966, αποτέλεσαν μέρος μιας μεγάλης συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2008 μαζί με τους κύκλους "Ένας όμηρος" και "Οδύσσεια" σε εντελώς καινούργια ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Henning Schmiedt, επί πολλά χρόνια συνεργάτης ο Μίκη, με τη συμμετοχή του οργανικού σχήματος Berliner Instrumentalisten που περιλαμβάνει πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο, κιθάρα και κοντραμπάσο. Σε κάποια μέρη συμμετέχουν επίσης το μπουζούκι του Κώστα Σαριδάκη και τα κρουστά του Δημήτρη Μαρινάκη. Φυσικά ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη, ενώ συμπράττει και ο Χρήστος Θηβαίος.
Όλο το υλικό αυτής της συναυλίας εκδόθηκε το 2010 από τη Legend σε διπλό ψηφιακό δίσκο με τίτλο "Του έρωτα και του θανάτου", ενώ αμέσως μετά από τη συγκεκριμένη έκδοση αποσπάστηκαν οι κύκλοι "Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν" και "Κύκλος Φαραντούρη" σε ανεξάρτητη ψηφιακή έκδοση που συνοδεύεται (όπως άλλωστε και η πλήρης έκδοση) από ένα πολύ περιεκτικό και κατατοπιστικό κείμενο του κορυφαίου ιστορικού της μουσικής μας Γ. Β. Μονεμβασίτη.

(c) CD | Legend | 2010 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Κώστας Σταυρόπουλος είπε...

Μιας και ανέφερες τον Henning Schmiedt, συμμετέχει ως πιανίστας σε έναν πολύ ενδιαφέρον δίσκο του 1991 "Mikis Tehodorakis sings his songs" όπου μαζί με τον συμπατριώτη του τσελίστα Jens Naumilkat ενορχηστρώνουν και επεξεργάζονται εκ νέου 11 τραγούδια του Μίκη καθώς και μια πρώτη εκτέλεση, την μελοποίηση αποσπασμάτων από το ποιήμα "Χιονίζει μέσα στην νύχτα" του Ναζίμ Χικμέτ. Κατά την γνώμη μου αξίζει να συμπεριληφθεί ο συγκεκριμένος δίσκος στο αφιέρωμα με επανεκτελέσεις έργων του Μίκη.