Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Χρυσοπράσινο φύλλο / The Island of Aphrodite (1966)

To 1964 o Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε τη μουσική και τα τραγούδια για την ταινία Το Νησί της Αφροδίτης που κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά δυο χρόνια αργότερα με τον αγγλόφωνο τίτλο The Island of Aphrodite. Επρόκειτο για ένα έγχρωμο ντοκιμαντέρ κυπριακής παραγωγής που σκηνοθέτησε ο Χαρίλαος Παπαδόπουλος, όπου καταγραφόταν η διαχρονική πορεία της Μεγαλονήσου, με σκοπό την τουριστική προβολή της στον ελλαδικό και διεθνή χώρο. Στο σενάριο συνεργάστηκε ο συγγραφέας Λεωνίδας Μαλένης με τον πολιτικό Ανδρέα Χριστοφίδη. Ο πρώτος μάλιστα υπογράφει και το βασικό τραγούδι της ταινίας, το κλασικό "Χρυσοπράσινο φύλλο", που έδωσε τελικά και τον ελληνικό τίτλο του δίσκου αυτού για την εγχώρια αγορά. 
Η σύνθεση περιλαμβάνει τέσσερα υπέροχα τραγούδια, τα δύο σε στίχους του Λεωνίδα Μαλένη ("Χελιδονάκι", "Χρυσοπράσινο φύλλο"), ένα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου ("Ματωμένο φεγγάρι") κι άλλο ένα ("Μανούλα μου ο γιόκας σου") σε στίχους του Μίκη. Τα υπόλοιπα κομμάτια είναι οργανικά, εκτός από το εμβατηριακό "Ύμνος της Εθνοφρουράς" που έχει στίχους του Άντη Περνάρη. Τα τραγούδια ερμηνεύει με το γνωστό συγκλονιστικό του τρόπο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ το τραγούδι "Ματωμένο φεγγάρι" που ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη συμπεριλήφθηκε αργότερα και στον κύκλο τραγουδιών "Θαλασσινά φεγγάρια" (1967/1974).
Και μια αναγκαία διευκρίνιση: Με τον ίδιο τίτλο, Το Νησί της Αφροδίτης, γυρίστηκε το 1965 και μια άλλη ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη με πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού, όπου έγραψε τη μουσική ο Μίμης Πλέσσας, κι εκεί πρωτακούστηκε στο ελληνικό κοινό ο Μιχάλης Βιολάρης ερμηνεύοντας το υπέροχο "Αν βουληθώ".

(c) CD | EMI Columbia | 1966 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: