Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Νίκος Γρηγοριάδης, Κατερίνα Κυρμιζή: Στη μοναξιά του φάρου (1995)

Συνεχίζοντας με τη μουσική οικογένεια Κυρμιζή από το Βόλο περνάμε στη δισκογραφική παρουσία της Κατερίνας Κυρμιζή, κόρης του τραγουδιστή Κώστα Κυρμιζή, η οποία εμφανίστηκε στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του '90, αρχικά ως ερμηνεύτρια και στη συνέχεια ως ολοκληρωμένη τραγουδοποιός, δίπλα στον επίσης αξιόλογο τραγουδοποιό Νίκο Γρηγοριάδη, με τον οποίο έκτοτε συμπορεύεται καλλιτεχνικά και προσωπικά.
Η πρώτη λοιπόν συνάντηση του Νίκου Γρηγοριάδη με την Κατερίνα Κυρμιζή σημειώθηκε το 1995 με τον ενδιαφέροντα κύκλο τραγουδιών "Στη μοναξιά του φάρου" που εκδόθηκε από τη Virgin και είχε μάλιστα και διεθνή διανομή. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα κομμάτια, οκτώ τραγούδια και δύο ορχηστρικά θέματα, όλα γραμμένα από τον Νίκο Γρηγοριάδη σε ένα πολυσυλλεκτικό ύφος που ενσωματώνει στοιχεία ελληνικού ρυθμού με ατμοσφαιρικά (ambient) ηχοχρώματα μιας διεθνούς γλώσσας που βοήθησε το δίσκο να περάσει σε ένα κοινό και πέρα από τα ελληνικά σύνορα αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις.
Το τραγούδι "Θάλασσα" που μας εισάγει στο άλμπουμ είναι αυτό που ξεχώρισε περισσότερο και είναι αυτό που σηματοδοτεί την πηγή έμπνευσης και αναφοράς του δημιουργού στο σύνολο του έργου. Το ίδιο κομμάτι άλλωστε σε οργανική μορφή αποτελεί και τον επίλογο του δίσκου.
Τα τραγούδια ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ συμμετέχει η Κατερίνα Κυρμιζή και ο Κώστας Βασιλιάγκος. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Χρυσόστομος Μουράτογλου.

(c) CD | Virgin | 1995 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: