Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Χρήστος Κυριαζής: Μου θυμίζεις τη μάνα μου (1992)

Έλεγα σήμερα να κάνω μια μικρή παύση, για να πάρουμε μια ανάσα κι εσείς κι εγώ, αλλά ιδού πάλι η δυσάρεστη επικαιρότητα που μας επαναφέρει στην καθημερινή μας ρουτίνα. Αφορμή αυτή τη φορά ο πρόωρος θάνατος, στα 68 του χρόνια, του Χρήστου Κυριαζή, ενός καλλιτέχνη που έλαμψε κάποια στιγμή στα χρόνια του '90 με ένα φως εκτυφλωτικό, αλλά στη συνέχεια χάθηκε και ξεχάστηκε εντελώς.
Πειραιώτης γέννημα θρέμμα ο Χρήστος Κυριαζής γεννήθηκε το 1953 και αρχικά είχε για επαγγελματικό προορισμό την επιπλοποιία, πριν τον κερδίσει το τραγούδι. Το μεράκι του στο σκάλισμα του ξύλου φάνηκε από τα παιδικά του χρόνια, όταν μόνος του μαστόρεψε την πρώτη του κιθάρα κι άρχισε να σκαρώνει τραγουδάκια, ενώ μεγαλώνοντας βρέθηκε σε παρέες της γειτονιάς του παίζοντας μουσική σε πειραιώτικα στέκια, αλλά και στην Ιταλία, όπου έζησε για ένα διάστημα. Το 1976 συμμετείχε ως τραγουδιστής στο δίσκο "Γραφειοκρατία" του Χρήστου Λεττονού, ενώ λίγο αργότερα τραγούδησε πλάι στον Θέμη Ανδρεάδη. Το 1981 ηχογράφησε το πρώτο δικό του τραγούδι που παίχτηκε στους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις στην Κέρκυρα. Ήταν το τρυφερό τραγουδάκι "Κυριακή απόγευμα" με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα. Ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Όταν καθόμαστε σπίτι" κυκλοφόρησε το 1986.
Η μεγάλη στιγμή του Χρήστου Κυριαζή ήρθε το 1992 με το δίσκο "Μου θυμίζεις τη μάνα μου" που ανέδειξε το ομώνυμο ακαταμάχητο σουξέ, το οποίο πραγματικά κυριάρχησε στην εποχή του και έφερε τεράστιες πωλήσεις του δίσκου που έγινε πλατινένιος με πάνω από 100.000 πωλήσεις! Πρόκειται για ένα δίσκο με ελαφρολαϊκούς και ποπ ρυθμούς που άρεσαν πολύ στον κόσμο. Άλλωστε ο δίσκος έβγαλε κι άλλα σουξέ, όπως τα: "Έχω κλάψει", "Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια", "Επιμένω"
Ο δρόμος είχε ανοιξει πλέον για τα καλά κι ακολούθησε μια λαμπρή περίοδος για καμιά δεκαριά χρόνια με αρκετές ακόμη επιτυχίες, ώσπου στα μέσα της επόμενης δεκαετίας επήλθε ο κορεσμός που τον οδήγησε σιγά σιγά στην αποχώρηση από το προσκήνιο.

(c) CD | Sony Music | 1992 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

Ιωάννης Παραδιας είπε...

Έχει γράψει Δημήτρη και το υπέροχο ΒΡΑΔΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ που είναι περισσότερο γνωστό με τη φωνή του Β.Παπακωσταντινου.

Θανάσης Ράλλης είπε...

Το 1975 ήταν η πρώτη του ηχογράφηση στην ΕΜΙ [70485] με το τραγούδι "έρωτας κεραυνοβόλος". Το 1976 συμμετείχε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Κάθε πρώτη του μηνός που το έγραψε μαζί με τον Άλκη Κακαλιάγκο {ΕΜΙ 70517]

vagelis4 είπε...

Το 1973 συμφωνα με το discogs κυκλοφορησε με το δικο του συγκροτημα "Προκες" ενα δισκακι 47 στροφων

https://www.discogs.com/release/3094854-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CE%B9-%CE%91%CE%BD-%CE%97-%CE%A4%CF%8D%CF%87%CE%B7-%CE%9C%CE%BF%CF%85