Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ακης Πάνου: Επειγόντως (1989)

Η σχέση του Άκη Πάνου με τον Μάνο Χατζιδάκι υπήρξε περιπετειώδης και γεμάτη χαριτωμένα επεισόδια μέχρι την απόλυτη αποδοχή του ενός από τον άλλο που υλοποιήθηκε το 1989 με την έκδοση του δίσκου "Επειγόντως" του λαϊκού τραγουδοποιού από τον Σείριο του Χατζιδάκι.
Είναι γνωστή η ευθυκρισία και παρρησία που διέκρινε τον Άκη Πάνου για τα μουσικά πράγματα του τόπου μας με απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει είτε προφορικά, είτε και γραπτά, κυρίως μέσα από το περιοδικό Το ντέφι που διηύθυνε ο ίδιος στα χρόνια του '80. Δεν είχε λοιπόν και τόσο θετική γνώμη για τους μεγάλους μας συνθέτες και προπαντός για τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ είχε απορρίψει ολοσχερώς τη δουλειά του Μάνου Χατζιδάκι πάνω στα ρεμπέτικα τραγούδια!
Η άμεση επαφή του Άκη Πάνου με τον Μάνο Χατζιδάκι ξεκινάει το 1975, όταν ο μεγάλος συνθέτης είχε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος. Τότε λοιπόν ο Άκης Πάνου του έστειλε μια επιστολή διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του έργου του από τις εκπομπές του Τρίτου, στην οποία ο Χατζιδάκις απάντησε με τρόπο μάλλον απαξιωτικό ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι "δεν γνώριζε την περίπτωσίν του"! Αυτό έδωσε τη λαβή στον λαϊκό συνθέτη να ανταπαντήσει με μια σπαρταριστή και πανέξυπνη έμμετρη επιστολή, απ' όπου σταχυολογώ μερικούς στίχους:
"Ομολογώ πως τα 'χασα και ντράπηκα λιγάκι
παίρνοντας την απάντηση του Μάνου Χατζιδάκι,
εκ της οποίας φαίνεται σαφώς πως δεν υπάρχω
ή ότι ψύλλους στ' άχυρα επί ματαίω ψάχνω
....................................
Οι οφθαλμοί μου γαλανοί και το ανάστημά μου
δεκαοκτώ εκατοστά (!!!) ή ένα κι εβδομήντα,
άτεκνος με μια σύζυγο, τα τρία τα σκυλιά μου,
πρόπερσι σαραντάρισα και πάω για πενήντα..."
Μετά την επιστολή αυτή ο μεγάλος συνθέτης έδειξε την ψυχική του ανωτερότητα και παραδεχόμενος το λάθος του διαβεβαίωσε ότι εφεξής οι παραγωγοί του σταθμού θε συμπεριλάμβαναν οπωσδήποτε δικά του τραγούδια στο πρόγραμμά τους!
Έτσι έληξε εκείνη η χαριτωμένη "διαμάχη", για να φτάσουμε τελικά στο κλείσιμο της επόμενης δεκαετίας, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις φιλοξένησε στον Σείριο μια ζωντανή ηχογράφηση με τραγούδια του Άκη Πάνου από το κέντρο Επειγόντως που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο. Ήταν ο Μανώλης Ρασούλης που είχε μεσολαβήσει γι' αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή που περιλαμβάνει δεκαπέντε τραγούδια του Άκη Πάνου σε ζωντανή επανεκτέλεση, εκτός από το εισαγωγικό "Ιώδιο, καίσιο, στρόντιο" που ήταν καινούργιο. Στο μπουζούκι ήταν ο μεγάλος σολίστας Κώστας Παπαδόπουλος, ενώ τραγούδησαν μαζί με τον συνθέτη οι Μάριος (Κώστογλου), Γιώργος Σαρρής, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Λάμπρος Καρέλας και άλλοι.

(c) CD | Σείριος | 1989 | Πηγή: R/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: