Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Νίκος Μαμαγκάκης: Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969/1999)

To 1969 ήταν η χρονιά της τελευταίας συνεργασίας του Νίκου Μαμαγκάκη με τη Finos Film. Και ήταν επίσης άλλη μια παραγωγική χρονιά για τον συνθέτη με τη μουσική επένδυση τεσσάρων ταινιών: Η ωραία του κουρέα, Η δίκη ενός αθώου, Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά και Η νεράιδα και το παλικάρι.
Η ταινία λοιπόν "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά" ήταν η δεύτερη κατά σειρά ταινία του ζεύγους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ με μουσική του Μαμαγκάκη, ένα χρόνο μετά το "Η αρχόντισσα και ο αλήτης" που έσπασε ταμεία. Και πάλι σκηνοθέτης ο Ντίνος Δημόπουλος που καθοδηγούσε αλάνθαστα την "εθνική" μας σταρ στο δρόμο της απόλυτης κυριαρχίας της στα τέλη του '60!
Αυτή τη φορά η Αλίκη πρωταγωνιστεί σε ένα δράμα που εκτυλίσσεται στα χρόνια της γερμανικής κατοχής γυρισμένο στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Μακρινίτσας στο Πήλιο. Δίπλα στο ακαταμάχητο πρωταγωνιστικό δίδυμο παρελαύνει μια πλειάδα αγαπημένων ηθοποιών, όπως ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Νότης Περγιάλης, ο Σπύρος Καλογήρου και ο Παντελής Ζερβός. Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία και κατετάγη στην 1η θέση μεταξύ των 99 συνολικά ταινιών της χρονιάς κόβοντας στην πρώτη προβολή 739.000 εισιτήρια!
Το soundtrack είναι χορταστικό με 28 συνολικά θέματα ή παραλλαγές. Ανάμεσά τους και δυο παιδικά χορωδιακά τραγουδάκια, το ένα σε στίχους του Ντίνου Δημόπουλου και και το άλλο σε στίχους του Διονύση Σαββόπουλου, του οποίου μάλιστα η καριέρα είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα με τη μεσολάβηση του Νϊκου Μαμαγκάκη! Τα τραγούδια ερμηνεύει η Παιδική Χορωδία Ανακτόρων.

(c) CD | Philips 1999 | Alpha Records 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: