Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Τάκης Μπουγάς: Μίλα μου απλά (1982)

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Τάκης Μπουγάς, πολυγραφότατος συνθέτης τραγουδιών με άρτιες μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών πλάι στον σημαντικό λόγιο συνθέτη και μαέστρο Μιχάλη Βούρτση, αλλά και πτυχιούχος του μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Παρά την κλασική του μουσική παιδεία δε δίστασε να περάσει στο πεδίο του λαϊκού τραγουδιού στα τέλη της δεκαετίας του '70 και να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως η Μαρινέλλα, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Λιδάκης, αλλά χωρίς κανένα ενδοιασμό και με εκπροσώπους της εμπορικής λαϊκής σκηνής, όπως ο Βασίλης Καρράς, η Νατάσσα Θεοδωρίδου, η Άντζελα Δημητρίου, η Πέγκυ Ζήνα, η Πάολα και πλήθος άλλοι!
Το 1979 τον πρωτογνωρίζουμε πλάι στον Κώστα Καράλη με το δίσκο "Είναι κάτι στιγμές...", απ' όπου ξεπήδησε η μεγάλη επιτυχία "Άννα", ενώ το 1982 έκανε αίσθηση η συνεργασία του με τον Χάρρυ Κλυνν που απέφερε τον ενδιαφέροντα δίσκο "Γεώργιος Σουρής: Αφιέρωμα". Μέσα στην ίδια δεκαετία ακολούθησαν μερικοί αξιόλογοι κύκλοι τραγουδιών ("Μίλα μου απλά", "Ριγκ", "Αλλιώτικη μέρα") που ανέδειξαν το αδιαμφισβήτητο μουσικό του ταλέντο, έστω κι αν η μεγάλη καθιέρωσή του ήρθε με τις μετέπειτα καθαρά εμπορικές συνεργασίες του.
Το 1982 λοιπόν, αμέσως μετά τη δουλειά του πάνω στον σατιρικό ποιητή Γεώργιο Σουρή, ο Τάκης Μπουγάς μας χάρισε κι έναν όμορφο κύκλο απλών λαϊκών τραγουδιών με τίτλο "Μίλα μου απλά" που εκδόθηκε από τη Minos. Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα καλογραμμένα τραγούδια σε στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου Αντώνη Ανδρικάκη, παλαιού συντάκτη του περιοδικού Ήχος και γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού, που διακρίνονται από μια λογοπαικτική και φιλοσοφική διάθεση. Αρκετά από αυτά τα τραγούδια διαθέτουν φρεσκάδα και πρωτοτυπία σε μουσικό και στιχουργικό επίπεδο, όπως το εναρκτήριο "Φως" (στίχος εμπνευσμένος από τον επιθανάτιο ψίθυρο του Γκέτε!), το "Έχεις ένα τρόπο", το "Μίλα μου απλά" και πάνω απ' όλα η "Σιωπή".  
Βασικοί ερμηνευτές των τραγουδιών είναι οι πρωτοεμφανιζόμενοι Μανώλης Λιδάκης και Ελένη Δήμου, ενώ δύο τραγούδια ερμηνεύει ο Γιάννης Πάριος. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης.

(c) CD | Minos | 1982 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: