Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Τάκης Μπουγάς, Τάνια Τσανακλίδου: Αλλιώτικη μέρα (1990)

Κλείνουμε το μικρό αυτό αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο συνθέτη Τάκη Μπουγά με ένα δίσκο που ουσιαστικά αποτελεί προσωπική δουλειά της υπέροχης ερμηνεύτριας Τάνιας Τσανακλίδου, αφού η μουσική των τραγουδιών δεν ανήκει εξολοκλήρου στον ίδιο συνθέτη.
Μιλώ για το δίσκο "Αλλιώτικη μέρα" που εκδόθηκε το 1990 από τη CBS και περιλαμβάνει συνολικά δεκατρία τραγούδια, από τα οποία τα εννιά ανήκουν στον Τάκη Μπουγά και τα υπόλοιπα τέσσερα στον Χρήστο Ευθυμίου
Στους στίχους έχουμε τη συνεργασία πολλών στιχουργών που ο καθένας καταθέτει και τη δική του αισθητική γραμμή, αν και όλοι συγκλίνουν στην κοινή κατεύθυνση μιας ευαίσθητης οπτικής στην καθημερινότητα με έμφαση βέβαια στην ερωτική ανάγκη. Ο ηθοποιός Ζαχαρίας Ρόχας έγραψε τους στίχους πέντε τραγουδιών, η Τασούλα Θωμαΐδου τριών και ο Μάνος Τσιλιμίδης ενός τραγουδιού, ενώ στα τραγούδια του Χρήστου Ευθυμίου στιχουργός είναι ο ίδιος.
Ο δίσκος περιλαμβάνει μερικές υπέροχες τρυφερές στιγμές, όπως το εναρκτήριο "Αλλιώτικη μέρα" ή το "Για να σου μάθω μοναξιά", και τα δυο ουσιαστικά με απλή συνοδεία κιθάρας και με μια πραγματικά συγκινητική ερμηνεία της Τάνιας Τσανακλίδου. Το υπόλοιπο υλικό είναι ετερόκλητο και περιλαμβάνει ρυθμικά τραγούδια (Σίδερα, Ζάλη, Ξενοδοχείο, Εσύ θα με τρελλάνεις, Χωρίς μύθο), ζεϊμπέκικα (Σαββατόβραδο), αλλά και μπαλάντες (Λες). 
Την ενορχήστρωση υπογράφουν ο Τάκης Μπουγάς, ο Γιάννης Ιωάννου και ο Νίκος Δανίκας. Σημειώνω ότι στην ψηφιακή επανέκδοση για κάποιο λόγο η σειρά των τραγουδιών εμφανίζεται διαφορετική.

(c) CD | CBS | 1990 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Φλαμος Ισιδωρος είπε...

Παιρνω το θαρρος να σας ζητησω τις δισκογραφιες τριων τραγουδιστων


Κλειω Δεναρδου
Τερης Χρυσος

και Ναντια Κωνσταντοπουλου

καποιο δισκοι τους υπαρχουν ακαποιους αλλους δεν τους βρισκεις πουθενα

Ευχαριστω!

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου, αγαπητέ φίλε.
Δεν μπορώ πάντως να ικανοποιήσω την επιθυμία σου, γιατί οι παρουσιάσεις δίσκων στο φόρουμ γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και σειρά που προγραμματίζεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτός να προκύψουν έκτακτες προτεραιότητες, όπως ο θάνατος ενός σημαντικού καλλιτέχνη.
Η Νάντια Κωνσταντοπούλου πάντως έχει καλυφθεί επαρκώς στο Δισκοβόλο και δε βλέπω ότι μπορώ να της δώσω παραπάνω χώρο. Οι άλλοι δύο μένουν για μελλοντική παρουσίαση που δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να προσδιορίσω χρονικά.
Να είσαι καλά...