Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Σάκης Τσιλίκης, Κώστας Κυρμιζής: Τσιμεντένια πόλη (1981)

Ανοίγω σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα σε μια μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό μουσική οικογένεια από την πατρίδα μου το Βόλο. Αναφέρομαι στην οικογένεια Κυρμιζή, τον τραγουδιστή πατέρα Κώστα Κυρμιζή (γενν. 1948) και την κόρη του, πιο γνωστή τραγουδίστρια, αλλά και αξιόλογη τραγουδοποιό Κατερίνα Κυρμιζή (γενν. 1975).
Ο Κώστας Κυρμιζής έχει μία και μοναδική δισκογραφική παρουσία, τον κύκλο τραγουδιών "Τσιμεντένια πόλη", με τραγούδια του Σάκη Τσιλίκη που εκδόθηκε το 1981 από τη Venus.
Ο Σάκης Τσιλίκης έγινε γνωστός το 1978 με το τραγούδι "Τσάρλι Τσάπλιν" που ερμήνευσε η Τάνια Τσανακλίδου στη Eurovision. Το 1980 μας έδωσε τέσσερις μαζεμένους παιδικούς δίσκους (Ο μικρός πρίγκιπας, Ένα τρόλεϊ, Το τζιτζίκι κι η παρέα του, Φραουλί φράουλο), ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ο δίσκος "Τσιμεντένια πόλη" με ένδεκα "απλά κοινωνικά τραγούδια", όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά στο εξώφυλλο του δίσκου.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο δίσκος πέρασε μάλλον απαρατήρητος, αλλά ακούγοντάς τον ξανά μετά από πολλά χρόνια ανακαλύπτω μια δουλειά με πολλές καλές στιγμές. Τραγούδια ελαφρολαϊκού κατά πλειοψηφία ήχου, όπως το εναρκτήριο ομότιτλο του δισκου που είναι ένα πραγματικά καλό τραγούδι. Ο τίτλος θυμίζει βέβαια το δίσκο "Τσιμεντένια πρόσωπα" του Γιώργου Κατσαρού που είχε κυκλοφορήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, με τον οποίο παρουσιάζει μια αισθητική συγγένεια, ενώ συμπτωματικά και σ' εκείνο το δίσκο συμμετέχει μια καλλιτέχνιδα από το Βόλο (Ρένα Πάντα). 
Οι στίχοι των τραγουδιών γράφτηκαν από τους Δ. Ιατρόπουλο, Γ. Καλαμίτση, Γ. Κανελλόπουλο, Γ. Τζουανόπουλο και Μ. Μαριδάκι, αλλά τα δυο ωραιότερα τραγούδια του δίσκου ("Τσιμεντένια πόλη", "Βασανάκι") έχουν στίχους του συνθέτη. Η ερμηνεία του Κώστα Κυρμιζή είναι τρυφερή κι εκφραστική, ενώ δυο τραγούδια ερμηνεύει η Μάρθα Δρακοπούλου.

(c) LP | Venus | 1981 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: