Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Νίκος Μαμαγκάκης: Η νεράιδα και το παλικάρι (1969/1999)

H δεύτερη μέσα στην ίδια χρονιά και η τρίτη συνολικά συνεργασία του Νίκου Μαμαγκάκη με την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου για τη Finos Film καταγράφεται το 1969 με την ταινία "Η νεράιδα και το παλικάρι" που έκοψε 626.540 εισιτήρια και κατέλαβε την 4η θέση μεταξύ 99 ταινιών της χρονιάς, ενώ στην 1η θέση είχε καταταγεί η ταινία "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά", πάλι με τους ίδιους συντελεστές!
Πρόκειται για μια χαριτωμένη κωμωδία σκηνοθετημένη επιδέξια από τον Ντίνο Δημόπουλο πάνω σε σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη που εμφανώς δείχνει επηρεασμένο από την κλασική σεξπιρική τραγωδία "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" με τις κατάλληλες προσαρμογές στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κρήτης, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Πρωταγωνιστούν και πάλι οι κορυφαίοι σταρ της εποχής Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ πλαισιωμένοι από θαυμάσιους ρολίστες, όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο (απαραίτητος) Σπύρος Καλογήρου, ο Γιάννης Αργύρης, ο Νότης Περγιάλης, η Τζόλη Γαρμπή και ο Νίκος Τσούκας.
Ο Νίκος Μαμαγκάκης κλήθηκε να αναλάβει τη μουσική επένδυση της ταινίας, αν και αρχικά η δουλειά αυτή είχε ανατεθεί στον Μάνο Λοΐζο που λόγω της παροιμιώδους ραθυμίας του δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της παραγωγής, παρόλο που είχε ήδη ετοιμάσει κάποια τραγούδια. Ο Μαμαγκάκης δέχθηκε λίγο απρόθυμα την παραγγελία δηλώνοντας ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του ταινία για τη Finos Film, πράγμα που όντως συνέβη. Πάντως τα κατάφερε και πάλι περίφημα γράφοντας θαυμάσια μουσικά θέματα σε ρυθμούς νησιώτικου μπάλου με πολύ μπρίο και κέφι. Ανάμεσά τους και κάμποσα τραγούδια σε δικούς του μάλιστα στίχους, όπως: "Γυρίζω, συγυρίζω", "Ήτανε καποιος άνθρωπος" (σε μορφή κρητικής μαντινάδας), "Κάντε τόπο να χορέψω" (ωραίο απτάλικο ζεϊμπέκικο με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ). 
Κι εδώ αρχίζουν τα "προβλήματα" με το soundtrack. Ιδού:
α) Στο ξεκίνημα λοιπόν έχουμε το τραγούδι "Ανέβα στο χαγιάτι μου" που γράφτηκε από τον Νίκο Μαμαγκάκη (μουσική και στίχοι), αλλά το ίδιο τραγούδι σε πάμπολλες άλλες εκδόσεις, π.χ. στο δίσκο "Αλίκη μου, Δημήτρη μου" (Minos-ΕΜΙ 724347898921, 1993), αποδίδεται στο δίδυμο Μάνος Λοΐζος - Λευτέρης Παπαδόπουλος! 
β) Στο τραγούδι "Κάντε τόπο να χορέψω" φέρεται ως στιχουργός επίσης ο Νίκος Μαμαγκάκης, αλλά παραδόξως αρκετοί στίχοι του είναι ολόιδιοι με το νεότερο τραγούδι "Στο ζεϊμπέκικο, Γρηγόρη" από το δίσκο "Ερημιά" (2006) του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, οπότε εδώ υπάρχει βάσιμη υπόνοια ότι και στο παλιό τραγούδι κρύβεται δάκτυλος του Λευτέρη, χωρίς να αναφέρεται!
γ) Στην ταινία επίσης ακούγεται το γνωστό τραγούδι "Νανούρισμα" των Λοΐζου-Παπαδόπουλου ερμηνευμένο από την Αλίκη, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο soundtrack. 
δ) Ο Μάνος είχε προλάβει επίσης να γράψει για την ταινία και το ωραίο ζεϊμπέκικο "Ρίξε δώδεκα μαχαίρια" με ερμηνευτή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ που επίσης δεν συμπεριλήφθηκε στο soundtrack!

(c) CD | Philips 1999 | Alpha Records 2003 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: