Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Έφυγε και η Χριστιάνα...

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στα 68 της χρόνια, μια υπέροχη ερμηνεύτρια της γενιάς του '70 που άφησε αδρό αποτύπωμα στο διάβα της από το ελληνικό πεντάγραμμο. Ο λόγος για τη Χριστιάνα (1953-2021), με πλήρες όνομα Χριστιάνα Λαβίδα, αδελφή της Βασιλικής Λαβίνα κι εξαδέλφη της Ελένης Βιτάλη.
Η Χριστιάνα διέθετε εξαιρετική φωνητική χροιά που στάθηκε η αφορμή να γραφτούν πάνω στη φωνή της πολλά όμορφα τραγούδια, ενώ υπήρξε και μια από τις πιο ξεχωριστές show women της δεκαετίας του '80. Οι πρώτες της ηχογραφήσεις για τις 45 στροφές χρονολογούνται στα 1971 με τραγούδια του Νάκη Πετρίδη και του Μίμη Πλέσσα. Το 1973 ήρθε η πρώτη μεγάλη δισκογραφική της στιγμή με τη συμμετοχή της πλάι στον Δημήτρη Μητροπάνο στο δίσκο "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" του Γιώργου Κατσαρού. Δυο χρόνια αργότερα η συνεργασία της με τον Δημήτρη Μητροπάνο επαναλήφθηκε με το δίσκο "Σκόρπια φύλλα" του Απόστολου Καλδάρα.
Οι σημαντικές αυτές συνεργασίες εδραίωσαν την παρουσία της κι έτσι ήρθε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος το 1974, ενώ ακολούθησαν πάμπολλες μεγάλες επιτυχίες. Η κορύφωση της καριέρας της ήρθε το 1982 με το δίσκο "Σαριμπιντάμ" του δίδυμου Σταμάτης Κραουνάκης και Λίνα Νικολακοπούλου με αποκλειστική ερμηνεύτρια την ίδια. 
Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη της πρώτης της δεκαετίας στο τραγούδι, αν και ακολούθησαν αρκετές προσωπικές δουλειές που την κράτησαν στο προσκήνιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, ενώ η καριέρα της ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2000 με τη συμμετοχή της στο δίσκο "Ανωτάτη Ζαμπετική" με τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα.
Η Χριστιάνα έχει φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο Δισκοβόλο με την παρουσίαση πολλών δίσκων της. Σας τους θυμίζω:


(c) d58 / diskovolos / 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια: