Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Johann Sebastian Bach: Κοντσέρτα για Βιολί (Harnoncourt, 1967)

Μιας και τις τελευταίες ημέρες στραφήκαμε στο πεδίο της λόγιας μουσικής, θα ήθελα να κλείσουμε τη χρονιά παραμένοντας στο χώρο αυτό και μάλιστα επικεντρώνοντας στον κορυφαίο εκπρόσωπο της θρησκευτικής μουσικής ανά τους αιώνες, δηλαδή τον Johann Sebastian Bach (1685-1750), αλλά και στους επιγόνους του, αφού η οικογένεια Bach ανέδειξε κι άλλες κορυφαίες προσωπικότητες στη μουσική δημιουργία του 18ου αιώνα.
Θέλω λοιπόν σήμερα να σταθούμε στα τρία αγαπημένα Κοντσέρτα για Βιολί του Μεγάλου Κάντορα, τα δύο για σόλο βιολί και το τρίτο για δύο βιολιά. Τα τρία αυτά έργα καταγράφονται με συνεχόμενη αρίθμηση στον κατάλογο συνθέσεων του Bach με τους κωδικούς BWV1041-1043, παρόλο που δε γράφτηκαν με την ίδια χρονική διαδοχή ή σε κοντινές χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους.
Το 1ο Κοντσέρτο για ένα Βιολί (BWV1041) πάντως, γραμμένο σε ελάσσονα κλίμακα, είναι το παλιότερο και η γραφή του τοποθετείται μεταξύ 1717 και 1723. Ακολουθεί την τυπική τριμερή ανάπτυξη με τα μέρη: Allegro moderato - Andante - Allegro assai. Μάλιστα ο συνθέτης αργότερα το επεξεργάστηκε και σε μορφή Κοντσέρτου για Τσέμπαλο με αριθμό καταλόγου BWV1058. Το 2ο Κοντσέρτο για Βιολί (BWV1042) σε μείζονα κλίμακα γράφτηκε γύρω στο 1723, είναι επίσης τριμερές (Allegro - Adagio - Allegro assai) και διαθέτει ένα από τα μελωδικότερα αργά μέρη (Adagio) που έγραψε ο συνθέτης, ενώ κι αυτό διασκευάστηκε σε Κοντσέρτο για Τσέμπαλο με αριθμό BWV1054. 
Ωστόσο δημοφιλέστερο απ' όλα είναι το 3ο Κοντσέρτο για δυο Βιολιά (BWV1043) σε ελάσσονα κλίμακα, γραμμένο στο διάστημα μεταξύ 1718 και 1730, έργο όπου ο συνθέτης επιστρατεύει τη βαθιά γνώση των κανόνων της φούγκας και της αντίστιξης. Τα μέρη: Vivace - Largo ma non tanto - Allegro.
Η συγκεκριμένη εκτέλεση των τριών αυτών αριστουργημάτων υπογράφεται από σημαντικά ονόματα της μπαρόκ μουσικής ερμηνείας και δη με όργανα εποχής, αφού έχουμε ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής της περίφημης ορχήστρας με όργανα εποχής Concentus Musicus Wien που διηύθυνε μέχρι το θάνατό του ο σπουδαίος Αυστριακός αρχιμουσικός και τσελίστας Nikolaus Harnoncourt (1929-2016). Σόλο βιολί παίζει η σύζυγός του Alice Harnoncourt, ενώ δεύτερο βιολί στο τρίτο κοντσέρτο παίζει ο Walter Pfeiffer. Ο δίσκος πρωτοεκδόθηκε το 1967 από την Teldec ενταγμένος στην ιστορική σειρά Das Alte Werk.

(c) LP | Teldec/Das Alte Werk | 1967 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: