Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Λέκκας: Ηλεκτρικός άγγελος (1982)

Συνεχίζοντας με την παρουσίαση εκλεκτών soundtrack από τον νέο ελληνικό κινηματογράφο θα ήθελα να περάσω τώρα στον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος μας έχει δώσει πολύ αξιόλογα πράγματα στο πεδίο αυτό, έστω κι αν η δουλειά του είναι σχετικά μικρή σε ποσότητα.
Η αρχή έγινε το 1982, όταν ο Παπαδημητρίου συνεργάστηκε με τον συνθέτη Δημήτρη Λέκκα - στο ξεκίνημά τους ακόμη και οι δύο - για τη μουσική υποστήριξη της ταινίας "Ηλεκτρικός Άγγελος" του Θανάση Ρεντζή, παραγωγής 1981, που εκδόθηκε σε δίσκο βινυλίου το 1982 από τη CBS. 
Πρόκειται για μια καθαρά πειραματική ταινία σε μορφή πολυτροπικής δημιουργίας με ενσωματωμένα στοιχεία multimedia (όπως animation), η οποία μορφολογικά είναι δομημένη σε αυτόνομα μικρά σκετς που αφηγούνται τις μεταλλάξεις της ερωτικής έκφρασης μέσα στο χρόνο. Πρωταγωνιστούν οι: Φαίδων Γεωργίτσης, Γιώργος Κοτανίδης, Σοφία Ρούμπου και Γεωργία Ζώη.
Η μουσική καταφεύγει στην κυριαρχική χρήση του ηλεκτρονικού ήχου σε συνδυασμό με κάποια συμβατικά όργανα δημιουργώντας χαρακτηριστικά ηχοχρώματα που διατρέχουν το χρόνο και υπηρετούν πολύ λειτουργικά την εικόνα, αλλά μάλλον δύσκολα μπορούν να αυτονομηθούν ως ανεξάρτητο ακρόαμα. 
Στο soundtrack περιλαμβάνονται και δύο τραγούδια, ένα σε ποίηση του αρχαίου λυρικού ποιητή Ανακρέοντα (7ος αι. π.Χ.) που ερμηνεύει στην πρωτότυπη αρχαϊκή γλώσσα ο Δημήτρης Λέκκας κι άλλο ένα σε στίχους του σκηνοθέτη Δημήτρη Μαυρίκιου, που ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με τη Λίνα Νικολακοπούλου.

(c) LP | OST | CBS | 1982 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: