Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Χριστιάνα: Η νύχτα θέλει (1993)

Αποχαιρετώντας λοιπόν την υπέροχη Χριστιάνα για το μακρινό της ταξίδι ας θυμηθούμε σήμερα μερικές από τις χαρακτηριστικές στιγμές της αξιόλογης διαδρομής της στο ελληνικό πεντάγραμμο μέσα από τις πιο ξεχωριστές επιτυχίες που χαρακτηρίζουν την πρώτη δεκαετία της στην ελληνική δισκογραφία.
Όπως είπαμε λοιπόν, οι πρώτες ηχογραφήσεις της Χριστιάνας για τις 45 στροφές χρονολογούνται στη διετία 1971-1972, ενώ την επόμενη χρονιά έρχεται η πρώτη συμμετοχή της σε δίσκο μεγάλης διάρκειας, το κλασικό πλέον "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" του Γιώργου Κατσαρού, που της δίνει την πρώτη μεγάλη ώθηση στην καριέρα της. Η επόμενη δεκαετία ως τις αρχές του '80 με οριακό σταθμό το δίσκο 'Σαριμπιντάμ" (1982) του Σταμάτη Κραουνάκη θα αποτελέσει ασφαλώς την πιο ακμαία περίοδο της καριέρας της που σημαδεύτηκε με αρκετές μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε μια ενδιαφέρουσα αφιερωματική έκδοση της Polygram που κυκλοφόρησε το 1993.
Ο δίσκος περιλαμβάνει συνολικά δεκατέσσερα τραγούδια της Χριστιάνας από το διάστημα που προηγήθηκε. Μεταξύ αυτών και τα πολυτραγουδισμένα: "Τα μάτια σου" της Δάφνης Γεωργίου, "Μίλα μου" (μαζί με τον Δάκη) του Robert Williams, "Τι να μας κάνει η νύχτα" του Κώστα Τουρνά, "Τελειώσαμε λοιπόν" του Θανάση Πολυκανδριώτη, "Έβγα τελάλη μου" του Νίκου Ιγνατιάδη, "Μην ακούς που τραγουδάω" του Γιώργου Μανίκα, "Σαριμπιντάμ" του Σταμάτη Κραουνάκη και "Γιαρέμ γιαρέμ" του Γιώργου Χατζηνάσιου σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Το τελευταίο υπήρξε ένα μεγάλο σουξέ της εποχής που πρωτοακούστηκε στο δίσκο "Αντιθέσεις" (1975) του Χατζηνάσιου, αλλά γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις, όπως αυτές με τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Νάνα Μούσχουρη και φυσικά τη Χριστιάνα.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι δεν ανθολογήθηκε κανένα τραγούδι από τους δυο πρώτους σημαντικούς της δίσκους ("Ο δρόμος για τα Κύθηρα", "Σκόρπια φύλλα"), όπου τραγούδησε δίπλα στον Δημήτρη Μητροπάνο.

(c) CD | Polygram | 1993 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Little Bill είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, μήπως θα άξιζε να ξαναανεβάσετε και μερικά από τα παλιά για όσους δεν πρόλαβαν?