Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Σταμάτης Σπανουδάκης: Άγγελος (1982)

Συνεχίζοντας με την αξιόλογη προσφορά του Σταμάτη Σπανουδάκη στο πεδίο της κινηματογραφικής μουσικής θα σταθούμε σήμερα σε μια άλλη εμβληματική ταινία του νέου ελληνικού κινηματογράφου που σημάδεψε την εποχή της.
Αναφέρομαι στη δραματική και ιδιαίτερα τολμηρή και πρωτότυπη ταινία "Άγγελος" που ο σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κατακουζηνός βασισμένη σε αληθινό γεγονός που αναφέρεται στη σκοτεινή πλευρά της ερωτικής σχέσης, την ομοφυλοφιλία, και μάλιστα στην ακραία της έκφραση που μπορεί να φτάσει μέχρι το έγκλημα. 
Ο Μιχάλης Μανιάτης πρωταγωνίστησε μαζί με πολλούς άλλους αξιόλογους ηθοποιούς, όπως ο Διονύσης Ξάνθος, η Κατερίνα Χέλμη, η Μαρία Αλκαίου, ο Τάκης Μόσχος και ο Σπύρος Μπιμπίλας. Μάλιστα η ταινία - που πάντως γνώρισε μεγάλη εμπορική απήχηση - συνάντησε σοβαρές δυσκολίες στη χρηματοδότησή της από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις κατά την προβολή της στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Καννών και Σικάγου, χωρίς ωστόσο αυτό να σταθεί εμπόδιο για την διάκρισή της με πολλά βραβεία, όπως καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερου ανδρικού ρόλου, αλλά και το μεγάλο βραβείο κριτικών.
Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της ταινίας έδωσε την ευκαιρία στον Σταμάτη Σπανουδάκη να γράψει ένα ενδιαφέρον soundtrack που περιλαμβάνει δέκα εμπνευσμένα οργανικά θέματα με εξαιρετικά ατμοσφαιρική ενορχήστρωση, τα οποία υπηρετούν λειτουργικά την εικόνα, αλλά μπορούν να σταθούν ακόμη και ως ανεξάρτητο ακρόαμα.

(c) CD | Lyra | 1982 (2008) | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: