Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Ελένη Καραΐνδρου: Το χρονικό μιας Κυριακής (1975)

Η Ελένη Καραΐνδρου (γενν. 1939 ή 1941), μετά τη σύντομη θητεία της στο χώρο του απλού τραγουδιού στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70, κυρίως με τον κύκλο τραγουδιών "Η μεγάλη αγρυπνία" (1975) που ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη, στράφηκε αμέσως στη σύνθεση σκηνικής μουσικής (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση), όπου βρήκε και το φυσικό της χώρο με τα λαμπρά αποτελέσματα στη συνέχεια που όλοι ξέρουμε. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη της αγάπη ήταν το θέατρο κι έχει στο ενεργητικό της αμέτρητες θεατρικές μουσικές, κυρίως συνεργαζόμενη με τον σκηνοθέτη και σύζυγό της Αντώνη Αντύπα, οι οποίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένουν δυστυχώς ανέκδοτες.
Ωστόσο η Ελένη Καραΐνδρου έχτισε τη μεγάλη της καριέρα πάνω στις διάσημες κινηματογραφικές της δημιουργίες κι επομένως ένα αφιέρωμα στη μουσική που γράφτηκε για το νέο ελληνικό κινηματογράφο δε θα μπορούσε ασφαλώς να μην συμπεριλάβει την κορυφαία εκπρόσωπο αυτού του πεδίου που μεγαλούργησε κυρίως πλάι στον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο κατά το διάστημα 1984-2012, αλλά είχε και ουκ ολίγες συνεργασίες και με άλλους κινηματογραφιστές στα πρώτα δημιουργικά της χρόνια. 
Έτσι, ανοίγουμε σήμερα έναν ειδικό θεματικό κύκλο αφιερωμένο στην Ελένη Καραΐνδρου με τις κινηματογραφικές της συνεργασίες εκτός Αγγελόπουλου που ξεκίνησαν νωρίτερα και εξελίχθηκαν παράλληλα με τη συμπόρευσή της με τον μεγάλο σκηνοθέτη.
Η πρώτη λοιπόν επαφή της Καραΐνδρου με το πεδίο της κινηματογραφικής μουσικής είχε σημειωθεί ήδη στα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν έγραψε τη μουσική για την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου "Το χρονικό μιας Κυριακής". Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό κοινωνικό δράμα διαποτισμένο με έντονη μελαγχολική και ρομαντική διάθεση, δοσμένο με το γνωστό ποιητικό ύφος του ευαίσθητου σκηνοθέτη. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν μεταξύ άλλων οι: Θάνος Τζενεράλης, Πόπη Άλβα, Δώρα Σιτζάνη, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Τασσώ Καββαδία, Γιώργος Μετσόλης και Γιώργος Λέφας.
Η μουσική συνοδεύει διακριτικά τις αργές κινήσεις της κάμερας τονίζοντας τη μελαγχολική ατμόσφαιρα της ταινίας με λιτές οργανικές πινελιές δοσμένες με απέριττο τρόπο από ένα πιάνο, μια κιθάρα και λίγα ακόμη ακουστικά όργανα. Δυστυχώς το πρώτο αυτό soundtrack της Ελένης Καραΐνδρου παραμένει ανέκδοτο.

(c) Ανέκδοτο OST | VHS-rip | 1975 | Πηγή:d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: