Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ελένη Καραΐνδρου: Ρόζα / Περιπλάνηση (1982/1996)

Η πρώτη κινηματογραφική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου γράφτηκε το 1975 για την ταινία "Το χρονικό μιας Κυριακής" του Τάκη Κανελλόπουλου κι ακολούθησε το 1979 η άγνωστη ταινία "Όμορφη πόλη" του Δημήτρη Σοφιανόπουλου. Την ίδια χρονιά συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Χριστόφορο Χριστοφή και το αποτέλεσμα ήταν η μουσική επένδυση δύο συνεχόμενων ταινιών, πρώτα η "Περιπλάνηση" και τρία χρόνια αργότερα η "Ρόζα".  
Η ταινία "Περιπλάνηση", παραγωγής 1979 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χριστόφορου Χριστοφή, με πρωταγωνιστές τους Ηλία Λογοθέτη, Δέσποινα Τομαζάνη, Λευτέρη Βογιατζή και Μίμη Φωτόπουλο, που αναφέρεται στο πρόβλημα του ελληνισμού της διασποράς, υποστηρίχθηκε με θαυμάσιο μουσικό υλικό που συνέθεσε η Ελένη Καραΐνδρου αναμιγνύοντας με μεγάλη δεξιοτεχνία συμφωνικά ηχοχρώματα με πινελιές λαϊκές και μελωδίες ατμοσφαιρικής ομορφιάς, όπως το θέμα των τίτλων ("Εργάτες στο Βερολίνου") ή το γκυκύτατο "Βαλσάκι στην εξοχή".
Η ταινία "Ρόζα" γυρίστηκε το 1982 και αναφέρεται στα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας και περιγράφει τη δραματική περιπέτεια μιας ομάδας προσφύγων από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία) που καταφεύγουν σ' ένα πανδοχείο της Τεργέστης. Πρωταγωνίστησαν οι: Εύα Κοταμανίδου, Αντρέι Σεβερίν, Ντάνιελ Ολμπρίνσκι και Αλέκα Παΐζη. Η ταινία μάλιστα απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης της ίδιας χρονιάς. 
Η Καραΐνδρου έγραψε εδώ το πρώτο μεγάλο της soundtrack με εξαιρετικές μουσικές ιδέες και μεγάλη ρυθμική και μελωδική ποικιλία υπογραμμίζοντας με αδρούς χρωματισμούς τις δραματικές κορυφώσεις της ταινίας. Και πάλι καταφεύγει στη συμφωνική γραφή με πανέμορφες συμφωνικές μινιατούρες (Τίτλοι, Πανδοχείο, Σύλληψη) ή και θέματα μουσικής δωματίου (Τρίο), ενώ παρεμβάλλονται και δυο εξαιρετικά τραγούδια (Η μπαλάντα του Ρωμιού, Ρόζα) σε στίχους του σκηνοθέτη που ερμήνευσε η συνθέτρια, αν και το τραγούδι της "Ρόζας" μετέπειτα γνώρισε και άλλες πιο μεστές ερμηνείες (π.χ. Μαρία Φαραντούρη).
Στην εκτέλεση των δύο έργων χρησιμοποιούνται συμφωνικά σύνολα που διευθύνουν ο Αντώνης Κοντογεωργίου ("Περιπλάνηση") και ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης ("Ρόζα"), ο οποίος τα επόμενα χρόνια και ως το θάνατό του θα διατελέσει μόνιμος συνεργάτης της συνθέτριας.
Σημειώνω ότι τα δυο αυτά soundtrack πρωτοκυκλοφόρησαν σε λιγοστά αντίτυπα το 1982 από τη μικρή εταιρία Ηχογραφική, ενώ την ψηφιακή τους επανέκδοση ανέλαβε η Lyra το 1996 σε μια ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση.

(c) CD | Hχογραφική 1982 | Lyra 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: