Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Johann Sebastian Bach: Διπλό & Τριπλό Κοντσέρτο (Collegium Aureum, 1976)

Για σήμερα επέλεξα άλλη μια εξαιρετική αναλογική έκδοση με δύο αγαπημένα κοντσέρτα του Johann Sebastian Bach. Πρόκειται για τα έργα: "Διπλό Κοντσέρτο" για Βιολί, Όμποε, Έγχορδα και basso continuo με αριθμό καταλόγου BWV 1060 και "Τριπλό Κοντσέρτο" για Φλάουτο traverso, Βιολί, Τσέμπαλο, Έγχορδα και basso continuo με κωδικό BWV 1044.
Το Κοντσέρτο BWV 1060 είναι ένα από τα ωραιότερα που μας χάρισε ο μεγάλος συνθέτης, έργο γραμμένο κατά την περίοδο 1717-1723, αν και η αρχική του γραφή δεν διασώθηκε και σήμερα το γνωρίζουμε μέσω της αποκατεστημένης του μορφής, αλλά και μέσω του Κοντσέρτου για δύο Τσέμπαλα με τον ίδιο αριθμό καταλόγου που αποτελεί μεταγενέστερη μεταγραφή της πρωτότυπης μορφής του έργου, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία μέρη με τις ενδείξεις: Allegro - Adagio - Allegro.
Το Κοντσέρτο BWV 1044 που έρχεται ως συνέχεια των τριών Κοντσέρτων για Βιολί (BWV1041-1043), δεν αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση, αλλά έργο συμπιληματικό με ιδέες παρμένες από παλιότερες συνθέσεις του Bach είτε για Τσέμπαλο (BWV894), είτε για Εκκλησιαστικό Όργανο (BWV527). Γράφτηκε γύρω στο 1727 και περιλαμβάνει επίσης τρία μέρη: Allegro - Adagio ma non tanto e dolce - Alla breve.
Τα έργα ερμηνεύονται από την ορχήστρα Collegium Aureum με όργανα εποχής, ένα ιστορικό οργανικό σύνολο που ιδρύθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1962 και στα τριάντα περίπου χρόνια του βίου του μας κληροδότησε μια σπουδαία παρακαταθήκη εξαιρετικών ερμηνειών σε έργα της περιόδου του Μπαρόκ. Η παρούσα ηχογράφηση εκδόθηκε σε αναλογικό δίσκο από τη Deutsch Harmonia Mundi το 1976 και μεταξύ των σπουδαίων σολίστ περιλαμβάνονται οι διάσημοι Barthold Kuijken (φλάουτο) και Bob van Asperen (τσέμπαλο).

(c) LP | Deutsche Harmonia Mundi | 1976 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: