Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Johann Sebastian Bach: Καντάτες των Χριστουγέννων (John Eliot Gardiner)

Τα Χριστούγεννα αποτελούν ασφαλώς μια κορυφαία γιορτή του χριστιανικού κόσμου σε Ανατολή και Δύση. Η αισιόδοξη σημειολογία της γιορτής αυτής στάθηκε διαχρονικά σταθερή πηγή έμπνευσης των δημιουργών σε κάθε πεδίο της τέχνης και ειδικότερα στο πεδίο της μουσικής, είτε της λόγιας, είτε και της λαϊκής. Αναρίθμητες συνθέσεις μικρής ή μεγάλης διάρκειας, από απλά τραγούδια και ύμνους μέχρι σύνθετες δημιουργίες, όπως μοτέτα, καντάτες, λειτουργίες, μεγαλυνάρια (magnificat) και ορατόρια, κοσμούν την παγκόσμια μουσική φιλολογία και ανασύρονται αυτές τις ημέρες από το θησαυροφυλάκιο της μουσικής παρακαταθήκης των αιώνων.
Θα ήταν κοινοτοπία ασφαλώς να υπενθυμίσω ότι την πρωτοκαθεδρία στο συγκεκριμένο δημιουργικό πεδίο κατέχει ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης της εποχής του μπαρόκ Johann Sebastian Bach (1685-1750), ο οποίος μας έχει κληροδοτήσει εκατοντάδες θρησκευτικές συνθέσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν οι πάνω από 200 Καντάτες του (κοσμικές και θρησκευτικές), δηλαδή σκηνικές συνθέσεις μεσαίας συνήθως διάρκειας με εναλλασσόμενα μέρη χορωδιακά, σόλο και τραγουδιστικά. 
Μέσα λοιπόν σ' αυτό το υπέροχο corpus περιλαμβάνεται και ο κύκλος με τις χριστουγεννιάτικες καντάτες του Μεγάλου Κάντορα, τέσσερις από τις οποίες αποτελούν το περιεχόμενο μιας εξαιρετικής έκδοσης της Archiv (θυγατρικής της Deutsche Grammophon), εταιρίας ειδικευμένης στην παλιά μουσική. Ο συγκεκριμένος ψηφιακός δίσκος κυκλοφόρησε το 2000 και περιλαμβάνει τις Καντάτες με αριθμό καταλόγου BWV 63, 64, 121 & 133.
Η Καντάτα αρ.63 γράφτηκε στη Βαϊμάρη το 1713 προορισμένη να παίζεται ανήμερα των Χριστουγέννων. Αναπτύσσεται σε επτά μέρη. Για τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων γράφτηκε στη Λειψία το 1724 η Καντάτα αρ.121 βασιμένη σε ποίηση του Λούθηρου. Οι άλλες δύο Καντάτες, αρ. 64 (Λειψία, 1723) και αρ.133 (Λειψία, 1724) γράφτηκαν για την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων.
Η εκτέλεση των τεσσάρων έργων υπογράφεται από τον κορυφαίο αρχιμουσικό για ερμηνείες με όργανα εποχής John Eliot Gardiner που διευθύνει υποδειγματικά το χορωδιακό σύνολο The Monteverdi Choir και τη σπουδαία ορχήστρα The English Baroque Soloists. Τα σόλο μέρη ερμηνεύουν οι: Ann Monoyios & Katherine Fuge (σοπράνο), Sara Mingardo (κοντράλτο), Derek Lee Ragin (κοντρατενόρος), Rufus Muller & Julian Podger (τενόροι), Stephan Loges & Gotthold Schwarz (βαθύφωνοι).

(c) CD | ARCHIV | 2000 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

thouthou είπε...

Μια μικρή επισήμανση: Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή στη σύγχρονη χριστιανική Δύση. Στην ανατολική χριστιανοσύνη, τον ευρύτερο Ελληνορθόδοξο χριστιανισμό, τα Χριστούγεννα είναι η τρίτη γιορτή, μετά το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο.... Στην μεσογειακή μήτρα, η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι η αποθέωση της ζωής. Τα δυτικότροπα Χριστούγεννα έγιναν το μεγαλύτερο πανηγύρι του χειμώνα, που σημαίνουν την αντίστροφη μέτρηση για την αναγέννηση που έρχεται σε λίγους μήνες... Αγαπημένη γιορτή που μας κρατάει στον δύσκολο χειμώνα...
Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά σε όλους!