Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Leonard Bernstein: The Joy of Christmas (Sony, 1997)

To 1997 κυκλοφόρησε από τη Sony ένα ψηφιακό χριστουγεννιάτικο λεύκωμα με τίτλο "The Joy of Christmas" που περιλαμβάνει παλιότερες ηχογραφήσεις του διάσημου Αμερικανού συνθέτη και αρχιμουσικού Leonard Bernstein (1918-1990) με μελωδίες και τραγούδια για τη γιορτή των Χριστουγέννων.
Το κύριο σώμα του δίσκου καλύπτεται με δεκαέξι χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ' όλο τον κόσμο, όπως Αγγλία, Ουαλία, Ρωσία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Μεξικό. Ανάμεσά τους και μερικές πολύ γνωστές και πανέμορφες στιγμές, όπως: "O Come, All Ye Faithful", "Joy to the World", "God Rest Ye Merry, Gentlemen", "Deck the Jalls With Boughs of Holly", "Once in Royal David's City". Και φυσικά η πολυαγαπημένη "Άγια Νύχτα" (Stille Nacht / Silent Night) του Αυστριακού συνθέτη Franz Gruber. 
Ερμηνεύει το μεγάλο χορωδιακό σχήμα The Mormon Tabernacle Choir υπό τη διεύθυνση του Richard P. Condie, ενώ την ορχήστρα New York Philharmonic διευθύνει ο Leonard Bernstein. Η ηχογράφηση αυτού του υλικού πραγματοποιήθηκε στην πόλη Salt Lake City το 1963.
Ο ψηφιακός δίσκος του 1997 ωστόσο περιέχει και πρόσθετο υλικό, αυτή τη φορά παρμένο εξολοκλήρου από το πεδίο της λόγιας μουσικής με συνθέσεις επώνυμων δημιουργών. Περιλαμβάνεται λοιπόν η δημοφιλέστατη σουίτα από το μπαλέτο "Καρυοθραύστης" (έργο 71α) του μεγάλου Ρώσου συνθέτη του ρομαντισμού Piotr Ilitch Tchaikovsky (1840-1893), έργο που ασφαλώς κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις δημοτικότητας μέσα σε ολόκληρη τη μουσική φιλολογία των αιώνων, το οποίο μάλιστα ταυτίζεται με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1960.
Τέλος, περιλαμβάνονται και δύο ακόμη όμορφα κομμάτια, το τρυφερό "Children's Prayer" που προέρχεται από την παιδική όπερα Hansel und Gretel του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Engelbert Humperdinck (1854-1921), καθώς και το περίφημο "Αλληλούια" του Georg Friedrich Handel (1685-1759) από το αριστουργηματικό ορατόριο "Ο Μεσίας".
Όλα τα έργα εκτελεί η New York Philharmonic και διευθύνει ο Leonard Bernstein.


(c) CD | Sony | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: