Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Ελένη Καραΐνδρου: Καλή πατρίδα, σύντροφε (1986)

Το 1986 η Ελένη Καραΐνδρου έγραψε τη μουσική για την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου "Καλή πατρίδα, σύντροφε". Πρόκειται για μια κοινωνική ταινία που αναφέρεται στο ελληνικό χωριό Μπελογιάννης έξω από τη Βουδαπέστη που το δημιούργησαν Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου.
Η Ελένη Καραΐνδρου είχε πλέον εδραιώσει την παρουσία της στο πεδίο της κινηματογραφικής μουσικής έχοντας ήδη παρουσιάσει μερικά σπουδαία soundtrack, όπως η "Ρόζα" (1982), η "Τιμή της αγάπης" (1983) και κυρίως το "Ταξίδι στα Κύθηρα" (1984) που σηματοδότησε την έναρξη της μεγάλης συνεργασίας της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Η μουσική της για την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου έχει αποκρυσταλλωμένα όλα τα χαρακτηριστικά του γνωστού της ύφους: Μελαγχολικά και αργόσυρτα θέματα, οργανικές αναπτύξεις που φλερτάρουν εμφανώς με τη λόγια γραφή, όλα δοσμένα με εξαιρετική ενορχηστρωτική φροντίδα που αναδεικνύει ανάγλυφα τους λεπτεπίλεπτους και μελωδικούς ηχοχρωματισμούς της μουσικής της.
Η ταινία παρουσιάστηκε σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και απέσπασε το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ήταν η τρίτη βράβευση της συνθέτριας στη Θεσσαλονίκη για την κινηματογραφική της μουσική. Είχαν προηγηθεί οι βραβεύσεις των ταινιών "Ρόζα" (1982) και "Η τιμή της αγάπης" (1983).
Δυστυχώς κι αυτό το soundtrack παραμένει ανέκδοτο στην αυθεντική του μορφή, αν και μέρη του παρουσιάστηκαν στη μεγάλη συναυλία του 1988 στο Ηρώδειο, αλλά και στον ψηφιακό δίσκο Music for Films (1991) της ECM. Άλλωστε σημαντικό μέρος από το κινηματογραφικό έργο της Καραΐνδρου παραμένει εκτός δισκογραφίας. Καταγράφω εδώ μερικούς τίτλους ταινιών: Το χρονικό μιας Κυριακής (1975), Πολεμόντα (1975), Όμορφη πόλη (1979), Εν πλω (1985), Ο λιποτάκτης (1988), Τα σημάδια της νύχτας (1989). Θησαυροί μουσικής ομορφιάς ξεχασμένοι σε κάποια στούντιο ή σε κάποια αρχεία που περιμένουν τη δική τους ευκαιρία, για να περάσουν στο φιλόμουσο κοινό.

(c) Ανέκδοτο OST | 1986 | πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: