Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Χριστιάνα Νο 2 (1975)

Ιδού λοιπόν και μια άλλη υπέροχη φωνή που αναδύθηκε κατά την παραγωγική δεκαετία του '70. Μιλώ για τη Χριστιάνα, αδελφή της Βασιλικής Λαβίνα και ξαδέλφη της Ελένης Βιτάλη! Στη δισκογραφία την πρωτοσυναντάμε το 1971 με κάποια 45άρια του Νάκη Πετρίδη και στη συνέχεια του Μίμη Πλέσσα. Ακολούθησαν δυο ξεχωριστές συνεργασίες της με τον Δημήτρη Μητροπάνο στους δίσκους "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" (1973) του Γιώργου Κατσαρού και "Σκόρπια φύλλα" (1975) του Απόστολου Καλδάρα. Συνέχισε με κάμποσους προσωπικούς δίσκους, μέσα από τους οποίους ξεπήδησαν αρκετές επιτυχίες, μέχρι να φτάσουμε στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της με το δίσκο "Σαριμπιντάμ" (1982) των Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου, ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του '80, το οποίο πάντως δε στάθηκε ικανό να απογειώσει την καριέρα της τραγουδίστριας, καθώς στη συνέχεια δυστυχώς ακολούθησαν μέτριες ηχογραφήσεις, με αποτέλεσμα σύντομα θα χαθεί από το προσκήνιο.
Εδώ πάντως σήμερα θα σταθώ σε έναν από τους πρώτους προσωπικούς της δίσκους που φέρει για τίτλο το όνομά της και κυκλοφόρησε το 1975 από την Polydor. Πρόκειται για δώδεκα ετερόκλητα τραγούδια που κινούνται από το ελαφρολαϊκό μέχρι τον διεθνή ήχο της εποχής που συχνά μεταφερόταν στην ελληνική δισκογραφία και μάλιστα με μεγάλη απήχηση στο κοινό. 
Ο δίσκος έβγαλε μεγάλες επιτυχίες που τραγουδήθηκαν πολύ και βοήθησαν στην καθιέρωση της τραγουδίστριας. Μεταξύ των μεγάλων σουξέ και τα: "Έβγα τελάλη μου" του Νίκου Ιγνατιάδη, "Το χωρισμό δε θα δέσω μαντήλι" του Στέλιου Βλαβιανού (διασκευή), "Γιαρέμ" του Γιώργου Χατζηνάσιου, "Κόψε την κλωστή" του Νάκη Πετρίδη. Το τελευταίο νομίζω πως είναι από τα ωραιότερα τραγούδια της καριέρας της. Το "Γιαρέμ" των Χατζηνάσιου-Γκάτσου πρέπει να πω ότι υπήρξε ένα πολυτραγουδισμένο κομμάτι, αφού την ίδια χρονιά το ερμήνευσε και η Αιμιλία Νομικού στο δίσκο "Αντιθέσεις", ενώ λίγο αργότερα είχαμε άλλες δυο εξαιρετικές εκτελέσεις από τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νάνα Μούσχουρη!
Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου μπορούν να βρεθούν σε διάφορες ψηφιακές εκδόσεις, αλλά ο δίσκος στην αυθεντική του μορφή δεν εκδόθηκε ποτέ ψηφιακά.

(c) LP | Polydor | 1975 | πηγή: tzil/d58

11 σχόλια:

blackpepper είπε...

Εκτός από πολύ καλή τραγουδίστρια ήταν και μια πανέμορφη γυναίκα!

nikos4 είπε...

Ο πρώτος υπάρχει??

Άαβας / d58 είπε...

Δεν ξέρω ακριβώς. Έχω την υπόνοια ότι είναι ο ίδιος με τον δίσκο του 1975! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τον κατάλογο του Πέτρου Δραγουμάνου (dvd), όπου βλέπω πως οι δυο δίσκοι έχουν το ίδιο εξώφυλλο και τους ίδιους συντελεστές!

nikos4 είπε...

Νομίζω ότι ήταν ο ίδιος αλλά με διαφορετικά δύο ή τρία τραγούδια...

John80K είπε...

Για την ιστορία το Γιαρέμ το έλεγε η Αιμιλία Νομικού κι όχι ο Περικλής Περάκης στον δίσκο Αντιθέσεις του 1975.

nikos4 είπε...

Λοιπόν στον πρώτο το ''Γιαρέμ'' δεν υπήρχε..

nikos4 είπε...

Και επίσης το Α4 ήταν το ''Σαββάτο ήσουν όνειρο'' ένα πολύ καλό τραγούδι του Πλέσσα...

Domino είπε...

Για καποιο λογο εχουν κανει λαθος πανω στο δισκο στο συνθετη του "Ξεχασε με" Δεν ειναι ο Ιγνατιαδης. Ειναι ο Λεο Λεανδρος. Η πρωτη εκτελεση ηταν απο τον Ντεμη Ρουσσο το 74 με τιτλο Manuela

Άαβας / d58 είπε...

@Domino
Πράγματι, έχεις δίκιο! Δεν το είχα προσέξει...

nikos4 είπε...

Για του λόγου το αληθές..
http://www.easybytez.com/l30fancz84bw

Άαβας / d58 είπε...

Μπράβο, Νίκο! Λύθηκε το μυστήριο!
Θα παρουσιάσω λοιπόν και την πρώτη εκδοχή του δίσκου,
για να μην αιωρούνται απορίες!
Σ' ευχαριστώ πολύ...