Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Κωστής Χρήστου: Χίλιες φορές (1976)

Το 1976 στο δημοφιλές τότε φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης την πρώτη θέση κατέκτησαν με ισοψηφία δύο τραγούδια. Το ένα είχε τίτλο "Άσπρα πουλιά", μια σύνθεση του Νάσου Νανόπουλου με ερμηνεύτρια τη Μαρία Δουράκη. Το άλλο ονομαζόταν "Χίλιες φορές". Το έγραψαν ο Νάκης Πετρίδης και η Ρόνη Σοφού. Ερμηνευτής ο Κωστής Χρήστου.
Η αλήθεια είναι ότι μετά τη λαμπρή εποχή του φεστιβάλ στα χρόνια του '60, όταν εμφανίζονταν χωρίς δισταγμό πολλοί πρωτοκλασάτοι τραγουδιστές, έστω κι αν συχνά δεν αποσπούσαν το πρώτο βραβείο, αργότερα, όταν πια μπήκαμε στην εποχή του τραγουδιστή-σταρ, υπήρχε μια εμφανής επιφυλακτικότητα να εκτίθενται στο φεστιβάλ με τον κίνδυνο να καταρρακωθεί η εικόνα τους σε περίπτωση αποτυχίας με τις αναπόφευκτες συνέπειες στην καριέρα τους. Ωστόσο τη συγκεκριμένη χρονιά ο φτασμένος Κωστής Χρήστου, δημοφιλέστατος ήδη από τις μεγάλες επιτυχίες των προηγούμενων χρόνων, δεν δίστασε να εκτεθεί στο φεστιβάλ και του βγήκε σε καλό, αφού κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο, έστω και εξ αδιαιρέτου με τη Μαρία Δουράκη!
Με βάση λοιπόν την εξασφαλισμένη εμπορικότητα του τραγουδιού "Χίλιες φορές" επόμενο ήταν να ακολουθήσει και ολόκληρος δίσκος με τον ίδιο τίτλο, ο τρίτος κατά σειρά προσωπικός του Κωστή Χρήστου. Δώδεκα ελαφρολαϊκά τραγούδια που, εκτός από το παραπάνω, τα υπόλοιπα δεν ακούστηκαν και πολύ. Τα υπογράφουν οι Νάκης Πετρίδης, Μίμης Πλέσσας, Χάρης Λυμπερόπουλος και μια έκπληξη από το παρελθόν: Η Μαίρη Πορτοκάλλη! Ποια ήταν αυτή; Πρόκειται για μια παλιά τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού που εγώ τουλάχιστον τη γνώρισα μέσα από ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο "Είναι καημός" από την ταινία "Η Αγνή του λιμανιού" (1952).

(c) LP | EMI Columbia | 1976 | πηγή: tzil/d58

2 σχόλια:

avvilibber28 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Στην βιογραφια της στο Blog http://greekactor.blogspot.com/2015/10/blog-post_12.html ,Η Μαίρη Πορτοκάλλη φερεται οτι εχει πεθανει σε μικρη ηλικια το 1960.Αραγε ποιος κανει λαθος ? Γιαννης Β.