Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Κυριάκος Μέλλος: Καπιστράδες (2018)

Ο Κυριάκος Μέλλος είναι φίλος του Δισκοβόλου κι ένας πολύ ενδιαφέρων πνευματικός άνθρωπος. Η καταγωγή του ανατρέχει στη λακωνική γη, αν και ο ίδιος γεννήθηκε στο Σικάγο, ενώ οι πανεπιστημιακές του σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία.
Ο Κυριάκος αγαπά την ελληνική μουσική και έχει καταπιαστεί με καταγραφές τραγουδιών διαφόρων καλλιτεχνών (Πόπη Αστεριάδη, Σπύρος Βλασσόπουλος), οι οποίες προορίζονται για έκδοση. Κρατώ στα χέρια μου ήδη το δείγμα αυτής της δουλειάς, όπου φαίνεται καθαρά το μεράκι του για το "έντεχνο" ελληνικό τραγούδι.
Αλλά ο Κυριάκος είναι και συγγραφέας. Μόλις πέρσι παρουσίασε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο "Διαβατήριο", ενώ το φετινό του πόνημα ανήκει στον τομέα της λεξικογραφίας. Τίτλος του: "Καπιστράδες". Ο υπότιτλος είναι πιο κατατοπιστικός: "Ιδιωματισμοί της Λακωνικής Διαλέκτου". Πρόκειται για ένα ιδιότυπο λεξικό ιδιωματικών λέξεων και φράσεων που καταγράφηκαν από τη βιωματική σχέση του συγγραφέα με τη γενέθλια γη της Λακωνίας. Δεν έχει τη μορφή απλού αλφαβητικού καταλόγου λέξεων, αλλά παραθέτει κάθε ιδιωματική φράση μέσα στο φυσικό λεκτικό της περιβάλλον, δηλαδή μέσα από ζωντανά παραδείγματα λόγου της καθημερινότητας, όπου εντάσσεται η κάθε λέξη, δίνοντας αμέσως μετά και την απλή ερμηνεία της στην κοινή ελληνική γλώσσα.

Εν προκειμένω, ας πούμε, ανατρέχοντας στη λέξη που έδωσε τον τίτλο στο βιβλίο, διαβάζουμε την εξής καταχώριση:
Μα τι φοράνε οι τσούπες τις καπιστράδες
= λουριά που προσαρμόζονται στο κεφάλι του ζώου, για να δεθεί σε σχοινί
(σχόλιο για τα εσώρουχα στρινγκ).
Μ' αυτόν το απόλυτα λειτουργικό τρόπο αναπτύσσει όλο το συγκεντρωμένο υλικό που συνέλεξε μέσα από διαλόγους, σχόλια και αφηγήσεις προσώπων της οικογένειάς του, φίλων, συγγενών και συμπατριωτών του, όπως εξηγεί ο ίδιος στο οπισθόφυλλο, χωρίς να έχει προστρέξει καθόλου σε λογοτεχνικές ή ιστορικές πηγές και κυρίως χωρίς να έχει καταφύγει στην εύκολη, αλλά συχνά απατηλή και παραπλανητική, δεξαμενή του διαδικτύου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "24 Γράμματα" κι αξίζει τον κόπο να το αναζητήσει κανείς.

(c) 24 Γράμματα Εκδόσεις | σελίδες 86

1 σχόλιο:

Vasiliki είπε...

...εξαιρετικό πνεύμα με ποιότητα βάθος,ευαισθησία και πολλή καλή αίσθηση χιούμορ!!!