Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Έλενα Σουλιώτη: Άριες (1967)

Ανάμεσα στις δυο κορυφαίες Ελληνίδες λυρικές ερμηνεύτριες του 20ου αιώνα, τη Μαρία Κάλλας και την Αγνή Μπάλτσα, έλαμψε μια τρίτη μεγάλη φωνή, η οποία δεν αξιώθηκε της ίδιας φήμης, ωστόσο υπήρξε πρώτης γραμμής υψίφωνος που διέγραψε μια λαμπρή πορεία στο λυρικό θέατρο για λιγότερο από μια δεκαετία, από τα μέσα του '60 ως τις αρχές του '70, και μας κληροδότησε μια ακριβή παρακαταθήκη ηχογραφήσεων υψηλής ποιοτικής στάθμης.
Αναφέρομαι στην υπέροχη Έλενα Σουλιώτη (1943-2004), γνωστή διεθνώς ως Elena Suliotis αρχικά και ως Elena Souliotis αργότερα. Συχνά πυκνά, ανατρέχοντας στο οπερατικό ρεπερτόριο, υποκύπτω στον πειρασμό να ακούσω για πολλοστή φορά τη μνημειώδη ερμηνεία της Σουλιώτη στην επική όπερα Nabucco του Verdi από την ιστορική και αξεπέραστη εκτέλεση της DECCA υπό τη διεύθυνση του Ιταλού αρχιμουσικού Lamberto Gardelli ηχογραφημένη το 1965. Η Σουλιώτη τότε ήταν μόλις 22 χρονών και μεγαλουργεί πλάι σε μυθικά ονόματα, όπως ο Tito Gobbi, ο Brunο Prevedi, ο Carlo Cava και άλλοι.
Οι ιστορικοί της μουσικής λένε ότι η Σουλιώτη από πολύ νωρίς δοκίμαζε τη φωνή της σε πολύ απαιτητικούς ρόλους κι αυτό πιθανότατα προκάλεσε πρόωρη φθορά στις φωνητικές της χορδές, όπως είχε συμβεί και με τη Μαρία Κάλλας. Γιαυτό και νωρίς μέσα στη δεκαετία του '70 ήταν ήδη εκτός του μουσικού στερεώματος και γρήγορα χάθηκε οριστικά από το προσκήνιο, για να πεθάνει, νέα ακόμη, το 2004 στη Φλωρεντία.
Από τη σύντομη, αλλά ιδιαιτέρως αποδοτική περίοδο της ακμής αυτής της σπουδαίας υψιφώνου η DECCA έχει σταχυολογήσει ένα χαρακτηριστικό πρόγραμμα με κορυφαίες ερμηνευτικές στιγμές της Έλενας Σουλιώτη από ηχογραφήσεις του 1967. Η μία πλευρά του ντοκουμέντου αυτού καλύπτεται με το φινάλε από την όπερα Anna Bolena του Donizetti, ενώ η δεύτερη πλευρά είναι αφιερωμένη στον Verdi με άριες από τις όπερες Macbeth, Luisa Miller και Un ballo in maschera. Την Ορχήστρα της Όπερας της Ρώμης διευθύνει ο Ιταλός αρχιμουσικός Oliviero De Fabritiis.
Χαρείτε αυτή τη μεγάλη άγνωστη Ελληνίδα, την υπέροχη Έλενα Σουλιώτη!

(c) LP | DECCA | 1967 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: