Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Μαρίνα Σαμαρά-Μπαρούτα: Η Μάνα (2010)

Μετά τα "Πηλιορείτικα" (1993), αφιερωμένα στην τοπική παράδοση του Πηλίου, η υπέροχη Μαρίνα Σαμαρά-Μπαρούτα επανήλθε στο στούντιο με νέες ηχογραφήσεις παραδοσιακού υλικού μόλις το 2010, όταν εκδόθηκε ο πιο πρόφατος δίσκος της με τίτλο "Η μάνα", σε ανεξάρτητη και πάλι παραγωγή.
Με το δίσκο αυτόν επιχείρησε ένα άνοιγμα στο ευρύτερο πεδίο της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας με έμφαση κυρίως στο νησιώτικο και μικρασιάτικο τραγούδι. Για την ακρίβεια, το υλικό του δίσκου μπορεί να χωριστεί σε δυο άτυπες ενότητες, τα τραγούδια επώνυμων δημιουργών και τα ανώνυμα παραδοσιακά τραγούδια. Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται συνθέσεις των Στέφανου Μπαρούτα (συζύγου της τραγουδίστριας), Ανδρέα Κατσιγιάννη, Θόδωρου Δερβενιώτη (συμπατριώτη της από τη Ζαγορά συνθέτη), Παναγιώτη Τούντα και Σταύρου Παντελίδη, καθώς και το "Μη μιλάς άλλο γι' αγάπη" του Διονύση Σαββόπουλου σε μια δεύτερη, αλλά άκρως συναρπαστική ερμηνεία. 
Η κορυφαία στιγμή όμως του δίσκου είναι ένα πρωτότυπο τραγούδι που της εμπιστεύθηκε ο Νίκος Ξυδάκης. Τίτλος του: "Ευλογημένο καράβι". Πρόκειται για ένα μελοποιημένο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου που ερμηνεύει γλυκύτατα η Μαρίνα μαζί με τα παιδιά της. Μάλιστα ο συνθέτης σημειώνει ότι απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη εκτέλεση του τραγουδιού πέρα από τη δική της!
Από το ανώνυμο παραδοσιακό υλικό ξεχωρίζουν φυσικά τα αριστουργηματικά τραγούδια "Τζιβαέρι" (από την περιοχή της Κω) και "Σ' αγαπώ γιατ' είσ' ωραία" (από τη σμυρνέικη παράδοση). Η Μαρίνα Σαμαρά τα ερμηνεύει πολύ όμορφα, έστω κι αν στο συγκεκριμένο πεδίο είχε να αναμετρηθεί με μνημειώδεις ερμηνείες του παρελθόντος.

(c) CD | Ανεξάρτητη έκδοση | 2010 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: