Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Νίκος Σκαλκώτας: Οκτέτο, Τρίο για Πιάνο, Κουαρτέτο Εγχόρδων Νο.3 (1966)

Ολοκληρώνω σήμερα το σχετικά εκτεταμένο αφιέρωμά μου στην αναλογική δισκογραφία της ελληνικής λόγιας μουσικής δημιουργίας του 20ου αιώνα, αν και σκοπεύω σύντομα να επανέλθω με νέα δέσμη ηχογραφήσεων, ώστε να θεμελιώσω ασφαλέστερα την πεποίθησή μου ότι ο συγκεκριμένος μουσικός τομέας παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένος κι εν γένει άγνωστος στο μουσικόφιλο κοινό.
Κλείνω λοιπόν με ένα δίσκο αφιερωμένο σε έργα μουσικής δωματίου του κορυφαίου Έλληνα λόγιου συνθέτη, του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949). Πρόκειται για μια ιστορική έκδοση της ΕΜΙ που κυκλοφόρησε το 1966 και περιλαμβάνει τρεις σημαντικές συνθέσεις. Στην πρώτη όψη έχουμε τα έργα Οκτέτο και Οκτώ Παραλλαγές σ' ένα ελληνικό σκοπό. Το Οκτέτο είναι μια τριμερής σύνθεση γραμμένη το 1931 για δύο μικρά σύνολα τεσσάρων οργάνων το καθένα, δηλαδή τέσσερα ξύλινα πνευστά (φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο και φαγκότο) κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων (2 βιολιά, βιόλα, εγχόρδων). Οι Οκτώ Παραλλαγές είναι το έργο στη φόρμα του Τρίο για Πιάνο, Βιολί και Βιολοντσέλο, για το οποίο ήδη μιλήσαμε σε προηγούμενη παρουσίαση.
Η δεύτερη πλευρά του δίσκου είναι αφιερωμένη στο πολύ σημαντικό 3ο Κουαρτέτο Εγχόρδων από τα τέσσερα συνολικά στην εργογραφία του Σκαλκώτα, μια σύνθεση του 1935 για δυο βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο. 
Στην ερμηνεία του Οκτέτου συμμετέχει το The Melos Ensemble, αποτελούμενο από διάσημους μουσικούς, όπως ο William Bennett στο φλάουτο και ο Gervase de Peyer στο κλαρινέτο. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων ερμηνεύει το Dartington String Quartet. Πρόκειται λοιπόν για μια σημαντική έκδοση, αφού εδώ έχουμε μια από τις πρώτες προσεγγίσεις στο έργο του Νίκου Σκαλκώτα από ξένα μουσικά σύνολα ή σολίστες, πολλά χρόνια πριν αποφασίσει η μεγάλη σουηδική εταιρία BIS να ηχογραφήσει τα άπαντα του συνθέτη για το διεθνές κοινό.

(c) LP | EMI | 1966 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: